piątek, 20 stycznia 2023

Klopsiki z surówką z kiszonej kapusty

To propozycja na przykład na drugie danie obiadowe. Do popicia szklanka soku z kiszonej kapusty, czyli po naszemu kwaski. Rozcieńczyłam ją gazowaną kranówką, napój był bardzo smaczny. Zresztą całe danie należy do wyjątkowo smakowitych. Do zmielonego mięsa dodałam dużo przypraw i zieleniny. Nie dodawałam jajek, bułki tartej, ani mąki. Z całej ilości mięsa otrzymałam 12 kulek, każda ważyła około 100 g, każda to około 280 kcal, jakieś 12 g białka i około 40 g tłuszczu. Obliczenia wartości odżywczych są prawdopodobnie zawyżone. Można jeść po jednej lub więcej sztuk, można też dołożyć ziemniaki i polać je sosem z pieczenia.

Składniki na 12 klopsików:
800 g łopatki wieprzowej
200 g boczku świeżego
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smarowania blaszki

Przyprawy: 1 łyżeczka pomidorów suszonych (moje), 2 łyżki koncentratu paprykowego (mój), po pół łyżeczki - kumin, kurkuma, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka mielona wędzona, papryka mielona ostra, mielone pestki ostrego chili (moje), pieprz mielony, 1 łyżeczka soli;

Zielenina do mięsa i do surówki (podzielić w dowolny sposób): 1 łodyga selera naciowego, 2  zielone liście pora, 5 cm białej części pora, 1 cebula średnia, 2 małe pęczki natki pietruszki lub więcej, 2 małe pęczki koperku;

Do surówki: 800 g kapusty kiszonej z marchewką, 1 jabłko, 2 łyżki miodu, sól i pieprz do smaku, część zieleniny (powyżej).

Zmielone mięso doprawiamy w dowolny sposób, ja lubię na ostro. Zamiast domowego koncentratu paprykowego i suszonych pomidorów można dać więcej mielonej papryki i wymieszać ją z niewielką ilością oleju, by zrobiła się pasta. Suszone pomidory można kupić lub wykorzystać suszone, ale zalane olejem. Potrawa nie straci, jeśli czegoś nie dodamy. Pestki chili suszyłam, by ograniczyć ilość odpadów, są świetne jako dodatek, zamiast nich dajemy normalne mielone chili. Radziłabym na początek dać mniej kuminu, nie wszyscy go lubią, a ma dość intensywny smak.

Całą zieleninę siekamy nożem dość drobno, natkę i koperek razem z łodyżkami. Cebulę kroimy normalnie w kosteczkę, por w cienkie paseczki, jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, kiszoną kapustę posiekać na krzyż w odstępach co 1-1,5 cm (mniej więcej).

Do mięsa dodać większą część posiekanej zieleniny. Wymieszać całość, ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu. Formować okrągłe kotleciki (ważyć). Układać je na blaszce solidnie posmarowanej olejem. 

Na koniec blaszkę zakryć folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać 40 minut w temperaturze 170° C, z termoobiegiem i grzaniem góra / dół

Upieczone kotleciki wyłożyć do szklanego pojemnika, część można zamrozić po wystudzeniu. Sos zlać, można go ewentualnie doprawić śmietanką, śmietaną, zagęścić mąką, a najlepiej nic z nim nie robić, naturalny też jest smaczny.

Do kapusty kiszonej dodajemy resztę zieleniny, starte jabłko, miód, odrobinę soli, pieprz. Mieszamy i surówka gotowa.


Kolejny raz: 650 g mięsa, 470 g warzyw 
(por, cebula, seler naciowy, marchew kiszona),
przyprawy. Porcje po 110 g.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz