piątek, 20 stycznia 2023

Chutney mango z jabłkiem

Chutney to taki dżemik lub sos. Bywa słodki, kwaśny, kwaśno – słodki, delikatny lub ostry w smaku. Można go podawać do pieczywa, placków chlebowych, doprawiać nim mięsa i zupy, jest idealny jako "dosmaczacz". Składniki dobieramy dowolne. W przepisie była świeża ostra papryczka i to jest lepszy pomysł, ja dodałam suszone chili różnego rodzaju (peperoncini całe, wędzone chipotle kruszone, jalapeno kruszone). Kupny sos mango zagęszczony jest mąką ziemniaczaną, ma bardziej jednolitą konsystencję, wydaje się że jest tej masy więcej. Można i tak robić, ale moim zdaniem mąka przeszkadza, psuje smak. No i te inne, dziwne dodatki... Następny razem chutney zrobię bez cebuli, ponieważ jest nazbyt wyczuwalna. Mimo to mango świetnie podbija smak zupek w stylu orientalnym. 

Składniki:

1 mango, małe, dojrzałe
2 jabłka, średnie
½ cebuli, opcjonalnie
2 łyżki oleju rzepakowego, opcjonalnie
½ łyżeczki mieszanki chili
½ łyżeczki kurkumy mielonej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Sól, szczypta
2-3 łyżki cukru lub miód

Owoc mango musi być dojrzały, zielone mango niech sobie poleży aż zżółknie i zmięknie trochę. Wtedy obieramy skórkę i w dowolny sposób kroimy miąższ. Mango ma dużą płaską pestkę i miąższu nie da się od niej oddzielić tak, jak na przykład w śliwce.

Wykonanie: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę, krótko podsmażyć na oleju. Dodać jabłka, a po chwili pozostałe składniki. Dusić kilka minut. W razie konieczności podlać niewielką ilością wody. Smak ma być taki, jak lubimy i pod ten smak dodajemy odpowiednią ilość wybranych przypraw.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz