wtorek, 24 stycznia 2023

Kiszonki mini

Pikantne małe co nieco, zdrowa przegryzka, smaczny dodatek do posiłku. Biała rzodkiew w sklepie opisana była jako rzepa biała. Korzeń selera w części wykorzystałam do zrobienia napoju.  Imbir miałam przetworzony z cytryną w formie dżemiku, najlepszy będzie starty świeży korzeń. Papryczek kupiłam 5, rozdzieliłam je do wszystkich kiszonek, w całości lub pokrojone. Są bardzo ostre i wystarczy dodać po kilka małych kawałeczków. Ząbki czosnku zostawiłam w łupinkach. Nie miałam świeżego korzenia chrzanu, dodałam więc mrożony. Solanka - 1,5 płaskiej łyżki soli niejodowanej na litr wody. Wszystkiego bierzemy tyle, ile chcemy. Podczas fermentacji podnosi się poziom płynów, dlatego na wszelki wypadek słoiczki stały w plastikowej tacce. Po tygodniu kiszonki można jeść, a napój pić, wszystko polecam. Gdy opróżni się jakiś słoiczek nie wylewać wody z kiszenia, można do niej włożyć kolejne warzywa czy owoce, fermentacja zacznie się szybciej. Ja włożyłam ćwiartki jednego pomidora, a do drugiego słoiczka ćwiartki pomarańczy. 

Zawartość poszczególnych słoiczków:

· 1 czarna rzepa, średnia + 2-3 ząbki czosnku + ostra papryczka + szczypta kminku + 2 gałązki zielonego koperku + solanka;

· 1 biała rzodkiew, mała + 2-3 ząbki czosnku + ostra papryczka + szczypta kminku + 2 gałązki zielonego koperku + solanka;

· 1 seler naciowy + 2-3 ząbki czosnku + czerwony pieprz / kolorowy + szczypta kminku + 2 gałązki zielonego koperku + 2 kawałki korzenia chrzanu (mrożony) +solanka;

· seler korzeniowy, mniej niż połowa dużego + 2-3 ząbki czosnku + ostra papryczka +2 gałązki koperku zielonego + 2 kawałki korzenia chrzanu (mrożony) + solanka;

· część korzenia selera (to, co zostało) + ½ łyżeczki kurkumy mielonej, 6-8 owocków kardamonu, 6 goździków, 3 łyżki rodzynek, 5 cm laski cynamonu, 1 łyżka imbiru z cytryną (dżemik), 4 łyżki miodu (może być za mało), 1 łyżeczka zakwasu na chleb (opcjonalnie) + przegotowana letnia woda; 

· 1 pomidor; ćwiartki + 2-3 ząbki czosnku + ostra papryczka +2 gałązki koperku zielonego + 2 kawałki korzenia chrzanu (mrożony) + solanka lub woda z poprzedniego kiszenia;

· 1 pomarańcza deserowa, ćwiartki + ostra papryczka + solanka lub woda z poprzedniego kiszenia.




Sitka dociskowe, 82 i 100 mm, idealne do kiszonek. 
Te mniejsze pasują do słoików po dżemach. 


Dociskacze do małych słoików twist.


Dociskacz 100 mm dobrze przylega
do otworu słoja o pojemności 1 l.



Seler naciowy z marchewką
plus czosnek, papryczka peperoni,
koperek, kminek, koper włoski i anyż.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz