piątek, 27 stycznia 2023

Proziaki

To takie małe bułeczki, nawet podobnie smakują, przygotowanie ciasta i pieczenie nie zajmują wiele czasu. Soda nie jest wyczuwalna, pod warunkiem jednak, że nie dodamy jej za dużo. Sodę wsypałam do odmierzonego kefiru (od razu się pieni) i dolałam go do mąki. Piekłam placuszki na elektrycznym płaskim grillu, wyszły idealne. Można piec na suchej patelni z grubym dnem lub w piekarniku. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu aniagotuje.pl. 

Składniki na 16-17 sztuk:

500 g mąki pszennej, u mnie typ 550
1 szklanka kefiru (258 g)
1 średnie jajko (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej, płaska
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Składniki wymieszać, następnie wyrabiać ręką do uzyskania jednolitego ciasta.

Podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1 cm, blat lekko podsypać mąką.

Wykrawać szklanką lub ringiem piekarniczym krążki o średnicy około 8 cm.

Można inaczej dzielić ciasto, na przykład pokroić rozwałkowane placki w pasy, a te w trapezy. Tak naprawdę nie ma to znaczenia. Można nawet foremkami wykrawać zwierzątka, gwiazdki itp., jak ciasteczka.

Tackę czy deskę z krążkami nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrastania.

Po tym czasie piec partiami na suchej patelni z grubym dnem, około 12-15 minut. Regulować wielkość płomienia lub temperaturę płyty elektrycznej.

Autorka przepisu zaleca obracać proziaki co kilka minut, wydaje się, że nie jest to konieczne. Po prostu pieczemy do momentu podpieczenia i wtedy obracamy. W ciągu kwadransa na pewno całe dobrze się upieką. Proziaki rosną pod wpływem ciepła. Upieczone odkładać na ruszt lub deskę (zaparzają się od spodu).

Te szybkie bułeczki są idealnym rozwiązaniem dla zapracowanego rodzica. Da się je zrobić przy okazji gotowania obiadu, jako przekąskę dla dzieci. Można je jeść z czymkolwiek – na słodko, z dżemem lub bardziej wytrawnie, na przykład z mięsem ze słoika, podawać do zupy, do gulaszu itp. Jeść ciepłe, bezpośrednio po upieczeniu. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz