Tani i bardzo smaczny dodatek do ziemniaków, kasz, ryżu, klusek śląskich, a nawet do samego pieczywa. Można dorzucić do gulaszu swoje ulubione przyprawy, w dowolnych ilościach, jedynie gałkę muszkatołową należy dozować porcjami, gdyż jest dość intensywna w smaku. Jabłko daje słodycz, ale też zwiększa objętość potrawy. Ogórki zakwaszą i dosolą całość. Nie trzeba odciskać wody z ogórków, daje potrawie kwaskowy smak.
Składniki:
1 kg serc drobiowych ( u mnie z kurczaka)
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jabłko (opcjonalnie)
3 ogórki kiszone
olej do smażenia
przyprawy - sól, pieprz, papryka włoska wędzona, papryka ostra, imbir, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek (owoców) ziela angielskiego
mąka i śmietana do zagęszczenia.
Wykonanie:
Serca przekroić na pół, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w większą kostkę lub w inny sposób. Dodać ją do serc i smażyć.
Wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć.
Dodać pokrojone ogórki wraz z wodą, która z nich wyciekła. Zwolennicy kwaśniejszych potraw mogę tej wody dolać więcej, nadaje się też woda z kiszenia białej kapusty.
Dolać tyle gorącej wody, by otrzymać pożądaną konsystencję gulaszu.
Dusić pod przykryciem do miękkości serc.
Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i zimną wodą. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz