czwartek, 30 marca 2023

Paneer w sosie pomidorowym

Kostki sera paneer wykorzystałam do przygotowania dania z pomidorami z puszki, takiego na orientalną nutę. Każdą kostkę kroję na mniejsze kawałki, łatwiej je wtedy obsmażyć. Przyprawy zawsze dodaję na wyczucie, po 0,5-1 łyżeczki, wszystko utarte w moździerzu (mniej więcej). Śmietana łagodzi ostrość przypraw, dobrze się komponuje z całością, ale nie jest dodatkiem koniecznym. Można ją zastąpić słodką śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Po raz pierwszy dodałam kaffir, czyli suszone liście limonki. Pięknie pachną, powinny się trochę dusić w sosie, najlepiej pewnie będą  aromatyzować zupy. Zamiast mielonych papryk można zblendować na pastę świeże ostre papryczki, dodać jeszcze paprykę wędzoną, czosnek, więcej kurkumy dla żółtego koloru. Dla zwiększenia objętości, ale i dla podniesienia wartości smakowych, warto wkroić por, zielony koperek, ja dodałam jeszcze kiszony seler naciowy. Sprawdził się tu znakomicie. Świetnym dodatkiem jest też fasola konserwowa czy ciecierzyca (źródła białka). Sposób wykonania potrawy wystarczająco ilustrują zdjęcia, niczego nie trzeba długo trzymać na ogniu. Podawać z dowolnym pieczywem, z brązowym ryżem, ze szpinakiem itp. Danie jest bardzo smaczne, czasem wypijemy jeszcze do niego trochę kefiru. Ser robię z 2-3 l mleka. 

Składniki:

200 g sera paneer
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g) lub butelka passaty
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % (czubata)
Olej do smażenia lub masło (opcjonalnie masło klarowane)
Przyprawy (przykładowo): sól, pieprz cytrynowy, trawa cytrynowa, kmin rzymski (kumin), koper włoski, kurkuma, anyż nasiona, cynamon mielony, papryka ostra, chili, pomidory suszone mielone (suche, domowe), kaffir (2 liście), mus imbirowo – cytrynowy (domowy).






Solanka 20 %. 
Ser nie musi być wysalany,
słoność dadzą przyprawy i świeże zioła. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz