Zagniatany ręcznie, bardzo smaczny chleb na zakwasie. Drożdże dodałam dla przyspieszenia wyrastania. Skórka jest miękka, jasna, można ją nieco bardziej przypiec. Gotowy chleb ważył prawie 900 g, łatwo więc przeliczyć opłacalność takiego wypieku w porównaniu z pieczywem kupnym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550 + do podsypywania (blat, ciasto);
- 7 g drożdży suszonych (1 opakowanie);
- 1 łyżeczka soli, płaska;
- 110 g zakwasu żytniego z mąki typ 720, gęsty;
- olej na blat i na rękę podczas wyrabiania ciasta – tyle, by ciasto było plastyczne;
- wody tyle, by się składniki wymieszały, a ciasto było jak miękka plastelina (około jednej szklanki).
Składniki wymieszać w misce, zagnieść ciasto, stopniowo dolewać wodę. Ciasto ma być elastyczne, miękkie jak miękka plastelina.
Wyrabiać ciasto na blacie posmarowanym olejem, ewentualnie podsypywać mąką.
Dno miski oprószyć mąką, wrzucić ciasto, nakryć miskę folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyrzucić na blat posmarowany olejem, zagnieść je, wyrabiać chwilę. Na koniec rozpłaszczyć trochę, podwijać brzegi pod spód, uformować okrągły bochenek.
Bochenek nakryć folią / ścierką, odstawić do wyrastania na kolejną godzinę. Najlepiej ustawić dwie szklanki i dopiero na nie nałożyć ścierkę lub folię, można wykorzystać ruszt z mikrofalówki. Dzięki takim podpórkom rosnące ciasto do niczego się nie przylepi, ani nie obeschnie.
Płaską blaszkę posmarować olejem i lekko oprószyć mąką, położyć bochenek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 10 minut w temperaturze 230-220° C, następnie 25-40 minut w temperaturze 200° C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz