Bardzo smaczny i bardzo zdrowy. Wykorzystałam mąkę żytnią typ 720 i zakwas z mąki luksusowej (typ 550), do ciasta dodałam drożdże. Nie są konieczne, ale bez nich wyrastanie potrwa o wiele dłużej. Ciasto jest bardzo gęste, oblepia dłonie. Najlepiej mieszać dużą łyżką (łatwiej niż małą). Soli można dosypać trochę więcej. Chleb jest niski, ponieważ podczas wyrastania rozpływa się trochę na blaszce, z foremki będzie wyższy.
Składniki:
500 g mąki żytniej typ 720
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
200 zakwasu pszennego (gęsty)
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody (z kranu, ale nie lodowata, ewentualnie dolać odrobinę)
olej do smarowania blatu / dłoni
Sól rozpuścić w części odmierzonej wody. Dolać roztwór do pozostałych składników, wymieszać całość. Jeśli w masie jest jeszcze sucha mąka – dolać odrobinę wody (ponad tę szklankę). Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny do wyrastania. Ja ustawiłam miskę nad ciepłym kaloryferem. Ciasto bardzo ładnie się napuszyło.
Po tym czasie zagnieść / wymieszać ciasto i przełożyć je na płaską blaszkę posmarowaną olejem. Uformować bochenek, okrągły lub podłużny. Można też ciasto przełożyć do foremki. Oprószyć lekko mąką pszenną. Odstawić do ponownego wyrastania, przynajmniej na 1 godzinę. Blaszkę nakryć, ściereczkę położyć trochę nad bochenkiem, by nie dotykała ciasta.
Wyrośnięty bochenek naciąć w dowolny sposób. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 10 minut w temperaturze 220-230° C, następnie 30 minut w temperaturze 200° C. Wyjęty chleb popukać od spodu, odgłos powinien być głuchy, inaczej krótko dopiec.
![]() |
Chleb z dodatkiem dwóch łyżek ziaren (siemię lniane, słonecznik, dynia). |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz