niedziela, 7 maja 2023

Chleb żytni na zakwasie żytnim razowym

Dzisiaj użyłam zakwas żytni razowy z mąki typ 2000 (pełnoziarnista). To najsilniejszy i najbardziej konkretny w smaku zakwas. Wyrastanie trwało krócej niż zakładałam i musiałam czym prędzej nagrzewać piekarnik. Ciasto tymczasem czekało w lodówce, by nie uciekło z foremki. Po upieczeniu miękisz jest nieznacznie lepki. Wszystkie chleby żytnie, bez względu na rodzaj zastosowanego zakwasu, bardzo nam smakują. Jedna kromka takiego domowego chleba o wadze 60 g ma około 130 kcal, w tym białka 2,6-2,7 g, tłuszczu 0,6-0,7 g, węglowodanów  29 g (wartości przybliżone). 

Składniki:

630 g mąki żytniej typ 720
150-170 g zakwasu żytniego z mąki żytniej typ 2000 (razowa czyli pełnoziarnista)
1 płaska łyżka soli
8 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
2 szklanki wody + jeszcze trochę w razie potrzeby

Wymieszać składniki suche, dodać zakwas, dolać partiami wodę. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest gęste. Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić na 2-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrastania.

Po tym czasie ciasto zamieszać, następnie przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem rzepakowym i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać mokrą dłonią powierzchnię, posypać ją mąką pszenną. Nakryć foremkę folią, np. aluminiową. Odstawić do drugiego wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno się podnieść do brzegów foremki, w razie konieczności wydłużyć wyrastanie.

Pieczenie: 10 minut / 220 stopni C następnie 40-50 minut / 200 stopni C.


Z krojeniem najlepiej odczekać do następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz