poniedziałek, 1 maja 2023

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Pierwsze wyrastanie trwało niespełna 3 godziny, drugie zaledwie 30 minut i być może powinno trwać godzinę. Miskę miałam ustawioną nad ciepłym kaloryferem. Mąki można wsypać 600 g i wlać odrobinę mniej zakwasu. Ja akurat tyle mąki miałam w pojemniku. Podane ilości składników wystarczają na jeden większy bochenek. Chleb żytni długo pozostaje świeży. 

Składniki:
630 g mąki żytniej typ 720
200 g zakwasu żytniego z mąki typ 720
1 płaska łyżka soli
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
ponad 2 szklanki wody, letnia z kranu

Do składników w misce dolać tylko tyle wody, by się wszystko połączyło i dało mieszać łyżką. Ciasto jest gęste. 

Nakryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Przedłużyć wyrastanie, jeśli ciasto nie wyrośnie dostatecznie. Po zanurzeniu w nim łyżki powinno być wyraźnie napuszone.

Większą foremkę wysmarować olejem rzepakowym i obficie oprószyć mąką pszenną. Nałożyć łyżką ciasto, mokrą dłonią wyrównać jego powierzchnię i posypać mąką pszenną. Nakryć foremkę folią aluminiową. Odstawić do drugiego wyrastania na 30-90 minut. Czas zależy od wielu czynników, ale ciasto powinno się podnieść do brzegów, czyli o około 1-2 cm.

Po tym czasie wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 220-230° C, następnie 30-40 minut w temperaturze 200° C. Po wyjęciu popukać chleb od spodu, dźwięk powinien być głuchy, w przeciwnym razie dopiec bochenek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz