wtorek, 30 maja 2023

Wątróbka drobiowa smażona i duszona

Bardzo smaczne i odżywcze danie. Razem z wątróbką warto nałożyć także trochę cebuli. Do tego zsiadłe mleko, kefir, maślanka lub na przykład mizeria z ogórków czy z cukinii. Zarówno ogórki, jak i cukinia są wyśmienite jedynie z dodatkiem jabłka, koperku czy mięty. Można taką sałatkę zrobić w wersji słodko – kwaśnej lub tylko dodać sól i pieprz. 

Składniki:

0,5 kg wątróbki z kurczaka
Mąka do obtoczenia mięsa
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
1-2 cebule

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w dowolny sposób (kostka, piórka itp.)

Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błon, pociąć na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić cebulę.

W tym czasie wątróbkę oprószyć mąką i od razu przekładać ją na patelnię z cebulą.

Przez chwilę nie ruszać mięsa, by miało czas się przyrumienić, następnie obrócić kawałki i smażyć dalej. W trakcie smażenia oprószyć pieprzem. Na koniec dolać trochę gorącej wody, by wytworzył się sos, w którym wątróbkę należy jakiś czas dusić pod przykryciem. 

U nas soli się wątróbkę dopiero wtedy, gdy jest już właściwie gotowa, więc to jest ten etap. Sos można zabielić śmietaną lub zostawić naturalny, też jest smaczny.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz