Bardzo smaczne i odżywcze danie. Razem z wątróbką warto nałożyć także trochę cebuli. Do tego zsiadłe mleko, kefir, maślanka lub na przykład mizeria z ogórków czy z cukinii. Zarówno ogórki, jak i cukinia są wyśmienite jedynie z dodatkiem jabłka, koperku czy mięty. Można taką sałatkę zrobić w wersji słodko – kwaśnej lub tylko dodać sól i pieprz.
Składniki:
0,5 kg wątróbki z kurczaka
Mąka do obtoczenia mięsa
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
1-2 cebule
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w dowolny sposób (kostka, piórka itp.)
Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błon, pociąć na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić cebulę.
W tym czasie wątróbkę oprószyć mąką i od razu przekładać ją na patelnię z cebulą.
Przez chwilę nie ruszać mięsa, by miało czas się przyrumienić, następnie obrócić kawałki i smażyć dalej. W trakcie smażenia oprószyć pieprzem. Na koniec dolać trochę gorącej wody, by wytworzył się sos, w którym wątróbkę należy jakiś czas dusić pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz