sobota, 3 czerwca 2023

Ciasto ucierane z rabarbarem i jabłkami

Puszyste, lekkie ciasto, bardzo łatwe do zrobienia. Jabłka mają zrównoważyć kwaśność rabarbaru. Całość nie jest zbyt słodka. Wymiary blaszki: 36 x 26 cm (wewnętrzny otwór).

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru (niepełne)
Cukier waniliowy
8 jajek
aromat pomarańczowy
6-8 łyżek oleju rzepakowego
5 łodyg rabarbaru (około 700 g)
2 jabłka

Wykonanie:

Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.

Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki.

Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Wymieszać.

Jajka wbić do misy, dodać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć na puszystą masę.

Porcjami dodawać mąkę, mieszać na wolnych obrotach robota.

Dodać aromat pomarańczowy.

Wlać olej. Tym więcej, im mniej soczyste są jabłka. Wymieszać. 

Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na powierzchni ciasta równomiernie rozłożyć rabarbar i jabłka (wcisnąć je w ciasto).

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180° C, bez termoobiegu, funkcja grzania góra–dół, do suchego patyczka.

Wystudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz