Upieczone papryki porcjuję do szklanych pojemników i przechowuję w lodówce. Odgrzewam je w mikrofalówce. Sos zrobiłam wcześniej i mam go zawekowany w niewielkich słoikach. Można do zrobienia sosu wykorzystać świeże pomidory lub gotową passatę w butelkach. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, cukier), dodajemy świeże i suszone zioła, śmietanę lub jogurt, lekko zagęszczamy. Gotowe.
Składniki:
8 papryk podobnej wielkości
3 woreczki ryżu (300 g)
1 kg mięsa wieprzowego (mielona łopatka)
2 jajka
Przyprawy i zioła: sól, pieprz, papryka mielona (słodka, ostra, chili, wędzona), świeże zioła (koperek, natka pietruszki, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek zwykły i cytrynowy, curry).
Pieczenie:
stalowa brytfanka z grubym dnem + folia aluminiowa na górę jako przykrycie
środkowy poziom piekarnika
40 minut, tylko z termoobiegiem / 180° C
30 minut, grzanie góra – dół + wentylator / 180° C
Po wyłączeniu piekarnika brytfanka w nim stała jeszcze około godziny.
Na koniec papryki przełożyć do mniejszych pojemników i szybko schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz