czwartek, 27 lipca 2023

Papryka kiszona z białą kapustą

Kiszonkę tworzą małe papryki napełnione poszatkowaną białą kapustą. Układa się je warstwami, zasypuje kapustą, którą wpycha się także w wolne miejsca pomiędzy paprykami. Do kapusty można dodać to, co zwykle dajemy – marchew, zioła, jabłka, kalarepę, białą rzodkiew itd. Można też nic nie dodawać. Ciekawą opcją jest zrobienie tej kiszonki na ostro, na przykład z pikantnymi papryczkami chili. Po wstępnym ukiszeniu (5-10 dni) słój należy przechowywać w chłodnym miejscu. W moim domu sprawdza się także porcjowanie kiszonek wszelakich (wraz z zalewą) do woreczków do pakowania próżniowego. Zgrzane woreczki mogą sobie leżeć w lodówce do następnego sezonu. Wodę z kiszenia (każdego) warto pić dla zdrowia czy zakwaszać nią potrawy, na przykład zupy. 

Wreszcie spróbowaliśmy tę kiszonkę i smaki nas zaskoczyły. Przyznam, że kapusta nigdy nie wyszła mi tak chrupiąca, była pyszna. A papryka smakowała jak świeża, dopiero co zerwana, była jędrna,  jednocześnie miała w sobie cały aromat z kiszenia. Rewelacja! Do obiadu wystarczy papryki z kapustą przekroić wzdłuż na pół i podać na talerze z drugim daniem. Doprawianie nie jest potrzebne. Kto chce, może tę swoją porcję pokroić na mniejsze kawałki. 

Składniki:

papryka świeża, słodka, dowolny kolor
kapusta biała
marchew
opcjonalnie inne warzywa czy owoce
sól, kminek
opcjonalnie baldachy kopru, czosnek, chrzan
solanka

Wykonanie:

Papryki umyć. Z każdej ściąć poziomo górną część (jak najmniej) i usunąć gniazda nasienne. Ścięte kawałki można powkładać w puste miejsca w słoju lub wykorzystać w inny sposób.

Kapustę poszatkować, osolić (1 płaska łyżka soli na każdy kilogram kapusty). Wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny, by kapusta puściła sok.

Ja dorzuciłam do kapusty marchew i dużą kalarepę (starte na dużych oczkach tarki). Zaś na dno słoja włożyłam baldachy kopru, czosnek i chrzan. To nie jest konieczne, ale moim zdaniem da paprykom ciekawszy smak.

Papryki napełnić kapustą, układać je w wysokim słoju (pojemność około 4 l). U mnie zmieściło się osiem faszerowanych papryk.

Zalać słój solanką – 1 czubata łyżka soli na 1 l wody. Nałożyć wieczko i odstawić do kiszenia w temperaturze pokojowej. Po tygodniu przenieść w chłodne miejsce, fermentacja dzięki temu spowolni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz