niedziela, 23 lipca 2023

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

Prosty i bardzo smaczny wypiek. Trzeba tylko wymieszać składniki, wszystko trochę pougniatać, czyli wyrobić do uzyskania jednolitości i elastyczności, a później czekać aż ciasto wyrośnie. Teraz dodajemy owoce, kruszonkę, ponownie dajemy ciastu trochę urosnąć i wreszcie wkładamy blaszkę do piekarnika. Po godzinie placek będzie gotowy. Piekłam na średniej wielkości blaszce.

Składniki:

500 g mąka pszenna
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru (do ciasta)
2 jajka
100 g masła (stopione, schłodzone)
3 jabłka, duże
Zaczyn drożdżowy (150 g mleka, 2-3 łyżki cukru, 1-2 łyżki mąki, 50 g drożdży świeżych)

Wykonanie:

Do letniego mleka dodać cukier, mąkę i drożdże. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu aż drożdże zaczną pracować (spienią się).

Stopić masło, wystudzić je.

Mąkę przesiać przez sito.

Dodać sól, cukier, jajka. Wymieszać składniki. Na koniec partiami dodawać masło. Mieszać łyżką.

Następnie zagniatać ciasto tak długo, aż będzie jednolite i elastyczne.

Dno miski oprószyć mąką, włożyć kulę ciasta, oprószyć jego powietrznię mąką, nakryć miskę ścierką lub folią. Zostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Trwa to zazwyczaj 30-60 minut. Można wcześniej nagrzać piekarnik do 50° C, wyłączyć grzanie, zostawić włączoną żarówkę, uchylić drzwiczki i wstawić miskę z ciastem.

W tym czasie z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić owoce w kosteczkę.

Przygotować kruszonkę – zagnieść 1/3 kostki miękkiego masła z mąką i cukrem. Masa ma być plastyczna i dość słodka. Dosypywać mąki tyle, by pod palcami nie mieć wrażenia, że ugniatany jest sam tłuszcz. Stopień słodkości dobieramy sami. Robię to zawsze "na oko", w sieci można znaleźć przepisy na udaną kruszonkę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią lekko rozwałkowane ciasto (wyrośnięte). Na górę rozłożyć pokrojone jabłka, docisnąć je dłonią i posypać kruszonką. Można dodatkowo oprószyć cynamonem, ja o nim zapomniałam. Nakryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.

Zmienić temperaturę w piekarniku na 180° C, grzanie góra – dół.

Po drugim wyrastaniu wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec na środkowym poziomie około 60 minut, do suchego patyczka.

Jeśli kruszonki przygotujemy za dużo, to warto wykorzystać ją do zrobienia owocowego deseru. Pokrojone w kostkę jabłka włożyć do żaroodpornej miseczki czy niskich foremek ceramicznych, na górę nałożyć kruszonkę i zapiec to przez 25-40 minut w temperaturze 180° C, włączona funkcja grzania góra - dół lub termoobieg. Można też dodać suszoną żurawinę, świeże gruszki, albo zmieszać jabłka kwaśne i słodkie. Pyszności! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz