Ten delikatny ser krótko dojrzewa (3-5 dni), trzyma się go w solance. Jest szeroko stosowany w kuchni, wzbogaca smak wielu potraw zimnych i gorących. Znakomity na desce serów i w towarzystwie dobrego białego wina. Skład: mleko pasteryzowane (owcze / krowie), sól, podpuszczka, dodatki smakowe (np. zioła, trufle, pistacje itp.).
Zwiększyłam ilość mleka, jogurtu i soli, a naturalną podpuszczkę dawkuję według zaleceń jej producenta. Mleko wlałam bezpośrednio do misy urządzenia, koszyczek użyłam dopiero na etapie odsączania. O soli zapomniałam, dodałam ją po pokrojeniu skrzepu i to chyba dobry pomysł. Serek nam smakował, zamiast szczypiorku można dodać inne, bardziej aromatyczne zioła. Brakuje mi tu jedynie lekko kwaskowej nuty, można to uzyskać dłuższym czasem ukwaszania mleka (w maszynie lub w garnku). Ser jest miękki, nie ma skórki, je się go świeży.
Z ciekawości sprawdziłam temperaturę po pierwszym dogrzewaniu mleka. Ten etap okazał się znacznie krótszy niż podaje opis, a mleko zamiast 35° C (receptura) miało 39,9° C. Optymalny zakres działania mojej podpuszczki to 34-37° C. Obawiałam się więc czy zadziała, ale wszystko się udało. Przy kolejnym serze tego rodzaju maszyna dogrzała mleko do 36,6° C. Doczytałam w opisie panelu sterowania, iż ser klasyczny z podpuszczką robiony jest w maszynie przy 40° C. Nie wiem co sądzić o zaistniałych rozbieżnościach.
Składniki na serek Primosale:
PRIMOSALE ALLE ERBE AROMATICHE / PRIMOSALE WITH AROMATIC HERBS
2 l mleka (świeże, 3,2 % tłuszczu)
70 g jogurtu (Mlekovita, jogurt naturalny polski, 267 kcal w 100 g, B - 3,9 g, T - 3,0 g, W - 5,3 g.)
27 g soli niejodowanej (do przetworów)
6 kropli podpuszczki naturalnej
szczypiorek świeży
Wykonanie:
Do mleka wlać jogurt, dodać sól, dokładnie wymieszać, wlać do misy urządzenia i postępować według opisu.
Po około 10-15 minutach dodać podpuszczkę rozprowadzoną w przegotowanej i wystudzonej wodzie. Dokładnie wymieszać, uspokoić mleko.
Urządzenie zasygnalizuje kolejny etap, czyli krojenie skrzepu. Nastąpi to po około 90 minutach.
Kolejny sygnał to etap dodawania ziół, ja wsypałam pocięty szczypiorek i znów wszystko delikatnie wymieszałam.
Po kwadransie można gęstwę serową odsączać. Ponieważ jednak mleko było w misie, to znów trzeba zrobić kilka dodatkowych czynności, których maszynowa rozpiska nie przewiduje. Najlepiej koszyk do sera wyłożyć chustą serowarską lub gazą. I ustawić go nad garnkiem (na dowolnym ruszcie), jeśli zamierzamy zostawić sobie serwatkę. Do koszyka przełożyć cały skrzep, można go wlać. Teraz koszyk można ustawić nad misą urządzenia lub zostawić go nad garnkiem.
Po dwóch godzinach urządzenie sygnalizuje koniec programu. Tak naprawdę nie trzeba czekać na ten sygnał, bo serek może sobie odciekać wiele godzin w lodówce (na tacy z rusztem). Dłuższe odciekanie jest nawet wskazane, by serki lepiej obsuszyć. Maszynę można więc wyłączyć wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz