czwartek, 3 sierpnia 2023

Fasolka szparagowa kiszona

Kisiłam kiedyś fasolkę w typowy sposób. Była smaczna, nadawała się na zupę. Później dowiedziałam się, że należało strąki krótko sparzyć. Dzisiejszą fasolkę po oczyszczeniu i pokrojeniu na mniejsze kawałki włożyłam do wrzątku na 3 minuty. Następnie ją odcedziłam i przelałam zimną wodą. Na dno słoja dałam to, co zwykle plus jeszcze papryczkę peperoni, korzeń imbiru, nasiona kolendry i kuminu, a także sok z limonki (nie jest konieczny). Papryczkę przekroiłam na pół i wkładałam pomiędzy warstwy fasolki. Całość zalałam solanką. Na górę włożyłam sitko dociskowe, idealnie się sprawdza.

Składniki:

1 kg żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
chrzan, kilka wiórków
koperek zielony, świeży
1 papryczka peperoni
5 cm korzenia imbiru
1 łyżka soku z limonki
½ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki kuminu
Solanka: 1 czubata łyżka soli na 1 l wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz