Ostatnio piję kawę z imbirem i cynamonem (mielone). Jest bardzo smaczna, choć nietypowa, nie trzeba jej słodzić. Do porannej kawy dodaję trochę mleka, bo to mój cały posiłek i kilka kalorii muszę organizmowi z tym mlekiem dostarczyć. Popołudniowa kawa, jeśli ją piję, jest już czarna. Imbir i cynamon oprócz walorów smakowych mają właściwości prozdrowotne. Ze świeżego korzenia imbiru robię mus do słoiczków, a później wykorzystuję go jako dodatek do rozgrzewającego napoju, do wszelkich dań na orientalną nutę, do ciast. Cynamon musi być w ciastach z jabłkami, ja lubię tę cynamonową nutę w zupie z piersi kurczaka i brokułów. Imbir i cynamon działają przeciwzapalnie, wspomagają też metabolizm. Podobne działanie ma kardamon, też można go dodać. Odrobinę, bo ma wyraźny, lekko kwaskowy smak.
Składniki napoju:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, na końcu łyżeczki mielony imbir i cynamon. Przypraw nie dodawać więcej, gdyż kawa ma wtedy zbyt intensywny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz