środa, 13 września 2023

Kotleciki drobiowe z ziołami

Kotleciki zrobiłam ze zmielonych piersi kurczaka, dodałam do nich jajka, świeże i suszone zioła oraz inne przyprawy. Masa mięsna okazała się zbyt luźna, nazbyt rzadka, dlatego dosypałam do niej garść mieszanki ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane), woreczek ryżu i około szklanki posiekanej kapusty kiszonej (domowa, odciśnięta). Formowałam spore kulki, ważące około 142 g. To solidna porcja chudego białka, zdrowych węglowodanów i odrobiny tłuszczu. Kulki układałam na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym, którą na koniec zakryłam folią aluminiową. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 50 minut w temperaturze 170° C, grzanie góra – dół, z wentylatorem. Po tym czasie zostawiłam blaszkę w wyłączonym piekarniku, może na godzinę.

Kotleciki są bardzo smaczne. Z pieczenia nie pozostało ani odrobiny sosu, może trzeba dodać do masy więcej oleju, albo jakiś sos dorobić. Ryż nie musi być wcześniej gotowany, jest miękki. Kotleciki można jeść same lub na przykład z mizerią, jakąś surówką itp. Można je też pokroić i dodać do zupy. Z podanej ilości mięsa otrzymałam 15 dużych kotlecików, z czego ostatni ważył ponad 200 g. Połowę kotlecików zamroziłam.

Do kolejnych kotlecików tego typu dodałam startą marchew i korzeń pietruszki. Plus jak wyżej świeże zioła, mielone przyprawy, płatki owsiane, ryż. Wlałam też odrobinę oleju i malutki słoiczek domowego sosu do pizzy. Mięso i warzywa z ziołami były w stosunku 1:1. Tym razem masa miała właściwą konsystencję i nie musiałam kombinować z zagęszczaniem. Kotleciki po upieczeniu nie były suche. Pakuję je próżniowo i zamrażam. 

Składniki:

1550 g piersi z kurczaka
2 jajka, małe
1 garść ziaren
1 szklanka poszatkowanej kapusty kiszonej
1 torebka ryżu, 100 g
świeże zioła (majeranek, tymianek zwykły i cytrynowy, mięta, melisa, oregano, curry, natka pietruszki, koperek)
por (około 10 cm części białej, 2-3 liście)
imbir, kawałek świeżego korzenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni, bez pestek
2-3 łyżki oleju rzepakowego do masy mięsnej plus do smarowania blaszki
sól, pieprz mielony, papryka wędzona, koper włoski, kminek, kurkuma, cynamon – wszystkiego minimum po ½ łyżeczki.

Mięso zmielić lub posiekać, warzywa pokroić, zioła – posiekać (oddzielić listki z twardych łodyżek, dotyczy szczególnie tymianku i majeranku). Po dodaniu pozostałych składników wystarczy całość wymieszać. Doprawiamy według własnych smaków. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz