sobota, 9 września 2023

Mizeria inaczej

Jedni robią mizerię na słodko, doprawiając ją cukrem, rzadziej miodem, ewentualnie jeszcze octem. Nam smakuje z solą i pieprzem. Często do mizerii dodaje się świeży koperek, natkę pietruszki, miętę, cząber, a nawet cebulę. Konsystencją mizeria przypomina sałatkę z ogórków podaną z gęstym sosem na bazie śmietany, ale może też być rzadsza. Jak kto lubi. Poniżej jeszcze inna wersja mizerii.

Składniki:

4-5 ogórków
1 cebula (może być czerwona)
świeży koperek lub natka pietruszki

Sos:

2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu, opcjonalnie
1 łyżeczka dowolnej musztardy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Ogórki zetrzeć w cienkie plasterki, dodać koperek czy natkę, na koniec polać je sosem. Sos sporządzimy mieszając ze sobą podane składniki.

Moja wersja: Ogórki starte na dużych oczkach tarki, nie dodałam majonezu, śmietanę wymieszałam z gęstym jogurtem naturalnym. Całość jest bardzo gęsta. Musztardy wzięłam dwie – sarepską i bardzo ostrą, każdej po pół łyżeczki. Miód ładnie się komponuje smakowo, ale musztarda trochę mi przeszkadza, choć tylko delikatnie wyróżnia się w sałatce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz