Usmażenie dwóch produktów na ten sam posiłek było wyzwaniem. Udało się, choć zapewne można tu było coś zrobić inaczej. Dopiero zapoznaję się z frytkownicą, przede mną więc różnorakie próby i dopracowywanie przepisów. W nuggetsach nie odpowiada mi panierka, konkretnie tarta bułka, muszę znaleźć coś innego. Podobno sprawdzają się zmielone płatki kukurydziane. Chyba zrezygnuję też z papryki, wolałabym tu inny smak, może wystarczy pieprz. Mięso jest suchawe, warto podać dodatkowo coś do picia, na przykład pitny jogurt. A najlepiej wcześniej mięso marynować, będzie smakowite i soczyste. Za to ziemniaczki wyszły rewelacyjne. Zarówno mięso, jak i ziemniaki skropiłam olejem rzepakowym. Nie wiem ile go było, skrapiałam prosto z butelki, mięso nie było zlane olejem.
Mięsa powinno starczyć na posiłek dla 3-4 osób, ziemniaków może być za mało. My część mięsa zostawiliśmy na drugi dzień (przynajmniej jedną trzecią). Wszystko oczywiście zależy od tego kto i ile zazwyczaj je, ile osób trzeba nakarmić. Podaję te informacje tylko dla orientacji, dla uproszczenia planowania, by nie marnować niepotrzebnie żywności.
Czas i temperaturę obróbki ustawiałam manualnie, bez wybierania programu. Należy je dobierać do mocy urządzenia (u mnie 1800 W).
Nuggetsy z piersi kurczaka
Składniki:
450 g piersi kurczaka
sól, słodka papryka
panierka: mąka, 2 jajka, tarta bułka
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm. Grubsze kawałki najpierw przekroić na pół.
W miseczce mięso oprószyć solą i słodką papryką (lub inną przyprawą). Wymieszać.
Przygotować panierkę i obtoczyć mięso kolejno w mące (otrzepać na koniec), w jajku, w tartej bułce.
Skropić kawałki mięsa olejem, wymieszać.
Przełożyć mięso do kosza frytkownicy, rozłożyć równomiernie.
Smażenie: 170° C / 8 minut / wyjąć kosz, potrząsnąć mięsem / + 8 minut. Przesypać nuggetsy do miseczki (na koniec będą jeszcze odgrzewane razem z ziemniakami).
W czasie smażenia nuggetsów przygotować ziemniaki.
Ziemniaki w ziołach
Składniki:
5 ziemniaków średniej wielkości (ilość jak na zdjęciach)
sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej rzepakowy
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na 4 części, każdą część przeciąć na pół w poprzek.
Ugotować ziemniaki tak, by były tylko w połowie miękkie. Ja ziemniaki parowałam przez 12 minut, chyba wystarczy 10 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąć na sito, lekko osuszyć. Oprószyć je solą, mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić dość solidnie olejem. Wymieszać.
Przełożyć ziemniaki do kosza frytkownicy.
Smażenie: 180° C / 10 minut + 200° C / 5 minut + dosypać nuggetsy i razem dogrzać w 200° C / 2-3 minuty.
Podejrzewam, że jeśli kawałki ziemniaków nie są duże, to nie trzeba ich wstępnie gotować, usmażą się podobnie jak frytki. Może trzeba wtedy nieco wydłużyć czas smażenia.
Ziemniaczki, nuggetsy i dowolną surówkę podajemy na przykład z kefirem, jogurtem, maślanką, kwaśnym mlekiem lub innym napojem (kompot, sok itp.).
Poniżej: Dwie porcje obiadowe, dla nas okazały się za duże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz