środa, 25 października 2023

Air Fryer - nuggetsy i ziemniaki w ziołach

Usmażenie dwóch produktów na ten sam posiłek było wyzwaniem. Udało się, choć zapewne można tu było coś zrobić inaczej. Dopiero zapoznaję się z frytkownicą, przede mną więc różnorakie próby i dopracowywanie przepisów. W nuggetsach nie odpowiada mi panierka, konkretnie tarta bułka, muszę znaleźć coś innego. Podobno sprawdzają się zmielone płatki kukurydziane. Chyba zrezygnuję też z papryki, wolałabym tu inny smak, może wystarczy pieprz. Mięso jest suchawe, warto podać dodatkowo coś do picia, na przykład pitny jogurt. A najlepiej wcześniej mięso marynować, będzie smakowite i soczyste. Za to ziemniaczki wyszły rewelacyjne. Zarówno mięso, jak i ziemniaki skropiłam olejem rzepakowym. Nie wiem ile go było, skrapiałam prosto z butelki, mięso nie było zlane olejem.

Mięsa powinno starczyć na posiłek dla 3-4 osób, ziemniaków może być za mało. My część mięsa zostawiliśmy na drugi dzień (przynajmniej jedną trzecią). Wszystko oczywiście zależy od tego kto i ile zazwyczaj je, ile osób trzeba nakarmić. Podaję te informacje tylko dla orientacji, dla uproszczenia planowania, by nie marnować niepotrzebnie żywności.

Czas i temperaturę obróbki ustawiałam manualnie, bez wybierania programu. Należy je dobierać do mocy urządzenia (u mnie 1800 W). 

Nuggetsy z piersi kurczaka

Składniki:
450 g piersi kurczaka
sól, słodka papryka
panierka: mąka, 2 jajka, tarta bułka

Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm. Grubsze kawałki najpierw przekroić na pół.

W miseczce mięso oprószyć solą i słodką papryką (lub inną przyprawą). Wymieszać.

Przygotować panierkę i obtoczyć mięso kolejno w mące (otrzepać na koniec), w jajku, w tartej bułce.

Skropić kawałki mięsa olejem, wymieszać.

Przełożyć mięso do kosza frytkownicy, rozłożyć równomiernie.

Smażenie: 170° C / 8 minut / wyjąć kosz, potrząsnąć mięsem / + 8 minut. Przesypać nuggetsy do miseczki (na koniec będą jeszcze odgrzewane razem z ziemniakami).

W czasie smażenia nuggetsów przygotować ziemniaki.

Ziemniaki w ziołach

Składniki:
5 ziemniaków średniej wielkości (ilość jak na zdjęciach)
sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej rzepakowy

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na 4 części, każdą część przeciąć na pół w poprzek.

Ugotować ziemniaki tak, by były tylko w połowie miękkie. Ja ziemniaki parowałam przez 12 minut, chyba wystarczy 10 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąć na sito, lekko osuszyć. Oprószyć je solą, mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić dość solidnie olejem. Wymieszać.

Przełożyć ziemniaki do kosza frytkownicy.

Smażenie: 180° C / 10 minut + 200° C / 5 minut + dosypać nuggetsy i razem dogrzać w 200° C / 2-3 minuty.

Podejrzewam, że jeśli kawałki ziemniaków nie są duże, to nie trzeba ich wstępnie gotować, usmażą się podobnie jak frytki. Może trzeba wtedy nieco wydłużyć czas smażenia.

Ziemniaczki, nuggetsy i dowolną surówkę podajemy na przykład z kefirem, jogurtem, maślanką, kwaśnym mlekiem lub innym napojem (kompot, sok itp.). 

Poniżej: Dwie porcje obiadowe, dla nas okazały się za duże.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz