wtorek, 24 października 2023

Frytki z frytkownicy beztłuszczowej

Air Fryer daje możliwość solidnego ograniczenia tłuszczu w procesie smażenia / pieczenia. Frytki są bardzo smaczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Skroiłam trzy średniej wielkości ziemniaki, wystarczyło dla dwóch osób. Można wybrać program "frytki" lub samodzielnie określić temperaturę i czas. 

Składniki:

3 ziemniaki
1 łyżka oleju rzepakowego, niepełna
sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki 0,8 x 0,8 cm. Ponownie osuszyć i przełożyć na chwilę do miski lub na talerz.

Skropić olejem, wymieszać i przesypać do kosza frytkownicy.

Włączyć urządzenie i ustawić czas 18 minut, temperaturę 180° C. Dla grubszych frytek należy podnieść temperaturę, wydłużyć czas. Na przykład frytki krojone ręczną krajalnicą powinny być smażone w temperaturze minimum 185° C przez 25 minut, u nas to się sprawdziło. Ustawienia zależą też od mocy urządzenia, naszych preferencji co do stopnia wysmażenia, a także od zaleceń producenta. Inaczej się smaży frytki ze świeżych ziemniaków, inaczej mrożone. W mojej instrukcji obsługi podano dla frytek domowych czas 18-25 minut, temperaturę 180° C. Przy tej ilości ziemniaków frytki nie pokryły całego dna i nie było potrzeby potrząsać koszem w połowie programu.

Gotowe frytki wysypać na talerze lub do miski, osolić i podawać ciepłe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz