Air Fryer daje możliwość solidnego ograniczenia tłuszczu w procesie smażenia / pieczenia. Frytki są bardzo smaczne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Skroiłam trzy średniej wielkości ziemniaki, wystarczyło dla dwóch osób. Można wybrać program "frytki" lub samodzielnie określić temperaturę i czas.
Składniki:
3 ziemniaki
1 łyżka oleju rzepakowego, niepełna
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki 0,8 x 0,8 cm. Ponownie osuszyć i przełożyć na chwilę do miski lub na talerz.
Skropić olejem, wymieszać i przesypać do kosza frytkownicy.
Włączyć urządzenie i ustawić czas 18 minut, temperaturę 180° C. Dla grubszych frytek należy podnieść temperaturę, wydłużyć czas. Na przykład frytki krojone ręczną krajalnicą powinny być smażone w temperaturze minimum 185° C przez 25 minut, u nas to się sprawdziło. Ustawienia zależą też od mocy urządzenia, naszych preferencji co do stopnia wysmażenia, a także od zaleceń producenta. Inaczej się smaży frytki ze świeżych ziemniaków, inaczej mrożone. W mojej instrukcji obsługi podano dla frytek domowych czas 18-25 minut, temperaturę 180° C. Przy tej ilości ziemniaków frytki nie pokryły całego dna i nie było potrzeby potrząsać koszem w połowie programu.
Gotowe frytki wysypać na talerze lub do miski, osolić i podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz