wtorek, 24 października 2023

Zupa chlebowa z cebulą

Tradycyjna śłąska wodzionka to zupa z chleba z czosnkiem, z dodatkiem masła, soli i przyprawy maggi. Wersją poniższą podobno zajadały się w młodości aktorki Iga Cembrzyńska i Emilia Krakowska. Obie panie w czasach studenckich były serdecznymi koleżankami i szalonymi imprezowiczkami. Często zdarzało się, że nie starczało im pieniędzy na jedzenie i wtedy ratowały się zupą chlebową. Przygotowywały jej cały gar, bo pod drzwiami ich pokoju ustawiała się kolejka chętnych na darmowy posiłek. Tyle legenda, przepis poniżej. Zupa rzeczywiście jest smaczna, choć osobiście wolę wersję z czosnkiem. Dodałam od siebie odrobinę maggi i pieprz. Sądzę, że kostkę rosołową można śmiało zastąpić łyżką miękkiego masła.

Składniki:

1-2 kromki chleba, grubsze
cebula
1 kostka rosołowa
opcjonalnie maggi, pieprz.

Pokroić chleb w kostkę, cebulę na przykład w piórka. Przełożyć to do miseczki, dodać kostkę rosołową i zalać wrzątkiem. Wymieszać i odczekać chwilę, by chleb się namoczył a cebula zmiękła. Jeść ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz