niedziela, 8 października 2023

Chleb z suszonym porem

Por jest delikatnie wyczuwalny w smaku. To świetne zestawienie, przy okazji dobre źródło błonnika. Chleb nam bardzo smakował. 

Składniki:

600 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
450 g mąki żytniej typ 720
6-8 g drożdży suszonych (u mnie 1 opakowanie)
130 g zakwasu (u mnie mieszany żytnio – pszenny)
1 łyżka soli, z lekkim czubkiem
1 l wody, temperatura pokojowa
suszony por

Foremki – 3 sztuki, 21 x 11 cm (górny wewnętrzny otwór), posmarowane olejem rzepakowym i mocno oprószone mąką pszenną.

Ciasto konsystencja – gęste, może wystarczyć ¾ l wody.

Zakwas:

Zakwas może być dowolny – żytni razowy, żytni, pszenny, mieszany. Różnią się nieco, ale każdy się nadaje, można je mieszać ze sobą.
Jak zrobić?
Tydzień wcześniej wymieszać z wodą 2 łyżki mąki żytniej, najlepiej razowej, całość ma być dość gęsta. Nakryć słoik i zostawić w kuchni, w cieplejszym miejscu. Codziennie dosypywać 1 płaską łyżkę mąki, dolać trochę wody, wymieszać. Postępować tak przez 5-6 dni. Po tym czasie zakwas ma kwaśny zapach i smak, jest gotowy do użycia. 

Wykonanie

Mąka + sól + drożdże + zakwas + woda porcjami – wymieszać najpierw łyżką (od dna misy), następnie dość krótko hakiem (np. w robocie planetarnym).

Piekarnik nagrzać do 50° C, grzanie góra / dół. Następnie wyłączyć grzanie.

Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na dolny poziom nagrzanego wcześniej piekarnika, drzwiczki zostawić lekko uchylone. To pierwsze wyrastanie powinno trwać 30-60 minut, ciasto wyraźnie się podniesie.

Po tym czasie dodać do ciasta suszony por, do całości lub tylko do jednej foremki. Wymieszać lekko. 

Przełożyć ciasto do foremek, oprószyć powierzchnię mąką pszenną.

Nakryć foremki ścierką i zostawić do drugiego wyrastania, ciasto powinno urosnąć do brzegów. Trwa to ponownie 30-60 minut.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury pieczenia.

Pieczenie:

10-15 minut w temperaturze 220° C, następnie 40-50 minut w temperaturze 200° C.
Upieczony chleb wyjąć z foremek, popukać od spodu – dźwięk powinien być głuchy. W przeciwnym razie ponownie wstawić foremki do piekarnika na 5-10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz