niedziela, 1 października 2023

Ciasto jogurtowe

Kupując jogurt należy zostawić kubek, w którym się znajdował, posłuży do odmierzania podanych niżej składników. Można też użyć innej miarki, a nawet zważyć wszystko na koniec i następnym razem korzystać z uzupełnionego o tę informację przepisu. Zazwyczaj dodaję trochę więcej jogurtu, by ciasto nie było zbyt gęste. Składniki suche i mokre umieszczamy w osobnych naczyniach, łączymy je dopiero na koniec, delikatnie i krótko mieszając (bez ubijania). Ciasto jest bardzo smaczne, wystarczająco słodkie. Upiekłam dwie niższe babeczki, by kawałki były mniejsze, to bardziej podzielna opcja. A przy okazji zdrowiej, bo i cukru organizm nie otrzyma zbyt wiele na jeden raz.  

Składniki:

1 kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego 
3 jajka
1 kubeczek oleju
3 kubeczki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek cukru (maksymalnie 1,5 kubeczka)
1 łyżka cukru waniliowego
Cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Składniki suche: mąka + proszek do pieczenia + cukier + cukier waniliowy;
Składniki mokre: jogurt + jajka + olej – krótko wymieszać i wlać do składników suchych.

Delikatnie, krótko wymieszać całość. Dodać trochę jogurtu jeśli ciasto jest stanowczo zbyt gęste. Przełożyć do foremki (jedna większa, dwie mniejsze lub mniejsza blaszka).

Pieczenie: 180° C, do 60 minut, bez termoobiegu, do suchego patyczka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz