Bardzo smaczna sałatka, idealny dodatek do drugiego dania. Jakiś czas temu zakisiłam kapustę w paprykach. Z tej kapusty odcisnęłam sok, poszatkowałam ją trochę, z papryk zdjęłam skórki, dodałam koper włoski, liście laurowe, ziele angielskie. Można ewentualnie dodać ½ płaskiej łyżki soli, ale lepiej sprawdzić wcześniej czy kapusta nie jest już wystarczająco słona.
Składniki:
800-1000 g kapusty kiszonej
papryki kiszone
2 cebule
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki kopru włoskiego
sól, pieprz, cukier do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Zalać kapustę wodą, tylko tyle, by ją przykryć. Gotować z pociętą papryką pod przykryciem, 25-30 minut od momentu włączenia palnika. Po tym czasie odlać cały płyn.
Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, przesmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać cebulę wraz z olejem do odcedzonej kapusty. Można ewentualnie jedną z cebul dorzucić wcześniej do gotowania kapusty.
Doprawić solą (jeśli potrzeba), pieprzem, cukrem. Wymieszać dokładnie. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz