wtorek, 31 października 2023

Sos żurawinowy

Żurawinę podaje się do drobiu, czerwonego mięsa, do serów, do kanapek i naleśników, można z niej zrobić konfiturę lub sok. Piękny kolor, niebanalny smak i bożonarodzeniowy klimat sprawiają, że szczególnie doceniana jest na świątecznym stole, choć warto ją jeść cały rok. Poniżej sos żurawinowy z dodatkiem soku pomarańczowego. Podane ilości są orientacyjne, można żurawiny kupić mniej. Zamiast cynamonu do sosu dodaje się na przykład zmielony kardamon (nasiona) czy goździki. Kardamon daje dość intensywny smak. Łuski kardamonu trzeba by dokładnie zmielić, bo mogą później przeszkadzać podczas jedzenia. Mają więcej aromatu niż nasiona. Ja dodaję je zawsze, gdy robię napoje, na przykład sok / kwas imbirowy. Zamiast soku pomarańczowego wystarczy woda. 

Składniki:

500 g żurawiny świeżej (lub mrożonej)
500 ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśnięty
5 cm kory cynamonu
½ - 1 szklanki cukru
sok z 1 cytryny

Żurawinę zalać w garnku sokiem pomarańczowym. Dodać cukier i cynamon. Podgrzewać aż owoce zaczną pękać i mięknąć. Na koniec wyjąć cynamon i zgnieść żurawinę drutem do ziemniaków, w stopniu jaki nam odpowiada. Można też ją zostawić w całości lub zblendować blenderem. Gorący sos przelać do słoiczków, nie trzeba go pasteryzować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz