sobota, 23 grudnia 2023

Kapusta z grochem i grzybami

Kapustę miałam swoją, zakiszoną z marchewką i kminkiem. Leśne grzyby zbierał mąż, część ususzyliśmy z przeznaczeniem na święta. Nie wiem ile ich wagowo wzięłam, wszystko robiłam „na oko”, jedynie kapustę zważyłam. Suszony majeranek też miałam z własnej balkonowej uprawy. Ma on znacznie silniejszy aromat niż kupny w torebeczkach, dosypałam go sporo (partiami). Kapusta w tej wersji jest znakomita. Powinniśmy ją jadać częściej, przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze grochu. 

Składniki:

700 g kapusty kiszonej
2 cebule, duże
grzyby suszone
1 szklanka grochu, suchego, niełuskanego
olej do smażenia
majeranek suszony
sól, pieprz

Wykonanie:

Poprzedniego dnia zalać groch, wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Zostawić na całą noc. Następnie wodę odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości. Groch nie rozmięka całkowicie, ale nie może być zbyt twardy.

Do kapusty dodać 3-4 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, zalać wodą (nie za dużo) i gotować pod przykryciem 30 minut. Następnie odlać całą wodę.

Cebule pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju, wystarczy zeszklić. Przełożyć do kapusty. Dodać suszony majeranek.

Namoczone grzyby odcedzić, ewentualnie pokroić. Przesmażyć je na oleju. Dodać do kapusty.

Kapustę doprawić solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze majerankiem. Wymieszać wszystko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz