wtorek, 5 grudnia 2023

Piernik siostry Anastazji

Piernik nie wymaga leżakowania, ale z każdym dniem jest lepszy, nawet podsuszony nam smakował. Piekłam w dużej foremce o wymiarach 28,8 x 13,5 cm (wewnętrzny górny otwór). Wystudzone ciasto przełożyłam powidłami śliwkowymi i dżemem z czarnej porzeczki (domowe przetwory), dzięki temu piernik bardzo zyskuje. Zrobiłam podwójną ilość polewy i pokryłam nią także boki, co jednak może być kłopotliwe podczas jedzenia (brudzą się palce). Piernikową przyprawę najlepiej skomponować samemu. Skład domowej mieszanki może być następujący (do wyboru): goździki, anyż, kolendra, kardamon (ziarenka ze środka torebek), ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kminek, gorczyca, imbir, pieprz, cynamon. Mielimy wszystko w młynku. Liść laurowy powinien być dokładnie zmielony, by żaden ostry kawałek nie uszkodził nam jelit (podobno jest takie ryzyko). Przyprawa nadaje się do marynowania mięsa. Ile czego wrzucić do młynka? Po pół łyżeczki, po jednej łyżeczce, bez względu na postać przyprawy. Niektóre przyprawy mają bardzo intensywny smak i daję ich zawsze mniej. To na przykład gałka muszkatołowa i kardamon, cynamon w dużej ilości drażni gardło, nadmiar pieprzu powoduje, że piernik czy piernikowe ciasteczka są zbyt pikantne. Trzeba te smaki wyważyć.

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g miodu, płynnego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18 %
  • opcjonalnie powidła, dżem itp.

Polewa (pojedyncza porcja):
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao, czubata
Wykonanie:

Mąkę przesiać + soda + proszek do pieczenia + kakao + przyprawa do piernika. Wymieszać.

Miód - jeśli ma stałą postać, podgrzać go do momentu uzyskania płynnej konsystencji, wystudzić.

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę + dodawać po 1 łyżce cukru.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do maślanej masy + 2 łyżki wody. Zmiksować.

Śmietana + przestudzony miód. Wymieszać. Dodawać partiami do maślanej masy.

Pod koniec do ciasta dodawać partiami suche składniki. Ciasto zmiksować do połączenia wszystkiego.

Białka ubić na puszystą pianę, dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie: 175° / około 60 minut (do suchego patyczka). Wystudzić przed krojeniem i nałożeniem polewy.




Moja przyprawa do piernika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz