środa, 31 stycznia 2024

Migdały prażone we frytkownicy beztłuszczowej

Tę bardzo smaczną i zdrową przekąskę można przygotować bez dodatku oleju, będzie mniej kaloryczna. Początkowo prażyliśmy migdały 10 minut, ale to było trochę za krótko, za to po piętnastu minutach były idealnie chrupkie, trzeba je tylko chwilę wystudzić. Czas prażenia, być może także temperatura, zależą od mocy urządzenia. Szuflady frytkownicy nie wykładałam papierem, by nie zaburzać cyrkulacji gorącego powietrza. Prażone migdały je się po kilka sztuk dziennie, można je też dodawać zmielone czy pokruszone do ciast, ciasteczek, deserów, do rozmaitych sałatek z warzyw czy owoców, a nawet do jogurtu. 

Składniki:

miseczka migdałów
1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Migdały skropić odrobiną oleju rzepakowego.
Do smaku oprószyć je solą.
Przełożyć migdały do szuflady frytkownicy i ustawić 160° C / 15 minut.
W połowie czasu potrząsnąć migdałami, by się równomiernie prażyły.
Uprażone migdały wysypać na papierowy ręcznik, nakryć drugim listkiem papieru i usunąć ewentualny nadmiar oleju. Gotowe. Migdały uzyskują właściwą chrupkość w trakcie stygnięcia.


Tu 20 minut prażenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz