piątek, 2 lutego 2024

Gotowana kiszona czerwona kapusta

Bardzo smaczna kapusta do obiadu, do drugiego dania. Robię ją rzadko, bo najczęściej kiszę jednak kapustę białą, no i chętniej jadamy surówki, co jest z oczywistych powodów zdrowsze. Ale od czasu do czasu warto taką kapustę przygotować, by chociaż poznać ten smak. Sok z kiszonej kapusty najlepiej wypić, można go rozcieńczyć lekko gazowaną wodą. Dzięki takiemu naturalnemu napojowi wzbogacimy mikroflorę jelitową, za co organizm będzie nam wdzięczny.

Składniki kapusty na obiad:

800-1000 g kiszonej czerwonej kapusty
boczek wędzony, przesmażony
1 cebula, przesmażona, większa
sól, pieprz, cukier – wszystko do smaku

Najpierw czerwoną kapustę kisimy z dodatkiem soli (16-20 g / kg), kminku, czosnku, ewentualnie jeszcze można wkroić jabłko. Z ukiszonej odciskamy sok (kwaskę), zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy 20-30 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Na koniec odcedzamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy pokrojony w kostkę i przesmażony boczek (opcjonalnie), a także przesmażoną na oleju cebulę. Po wymieszaniu kapusta jest gotowa do podania, ale najlepiej, gdy smaki mają chwilę na przegryzienie się.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz