Ta przepyszna surówka różni się od klasycznej wersji dodatkiem ciepłej, a nawet bardzo ciepłej marynaty. Dzięki temu wszystkie składniki od razu miękną i uzyskują słodko – kwaśny smak. Kapusty szatkujemy tyle, ile będziemy potrzebowali na posiłek.
Składniki:
biała kapusta
1 marchewka
1 jabłko
1 cebula
natka pietruszki, świeża
koperek, świeży
pieprz czarny mielony
marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu
2 łyżki miodu
sól, do smaku
½ szklanki wody, przegotowana, gorąca
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, jabłko i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w cienkie piórka. Posiekać trochę natki pietruszki i koperek.
Połączyć wszystko w jednej misce, doprawić pieprzem. Wymieszać.
Do kubka odmierzyć olej, ocet, miód, dosolić i zalać gorącą, przegotowaną wodą. Wody może być mniej niż pół szklanki, byle się składniki surówki sparzyły. Wlać marynatę do kapusty, wymieszać. Doprawić w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz