Nazwa hekele wywodzi się prawdopodobnie z języka niemieckiego i oznacza drobno posiekaną sałatkę czy pastę na bazie wymoczonych filetów śledziowych, z dodatkiem jajka, cebuli i ogórka kiszonego. Do smaku dodaje się sól, pieprz i musztardę. Nie miałam śledzi, wykorzystałam więc resztki pasty z wędzonej makreli i ostroboka. Boczek pokroiłam w kostkę, było go może 2-3 łyżki (czubate), ale ostatecznie wrzuciłam go do rozdrabniacza. Ten dodatek nie jest konieczny. Jajka rozdrabniam jako pierwsze, bardzo krótko, dopiero po ich wyjęciu wkładam do pojemnika następne składniki. Na koniec wszystko trzeba połączyć, wymieszać, doprawić i można smarować kromki chleba. Lubię na górę położyć dodatkowe plastry kiszonego ogórka, ale pasuje też pomidor, rzodkiewki, papryka itd.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
trochę boczku wędzonego
pasta śledziowa / 2-3 filety śledziowe
1 ogórek kiszony
½ cebuli
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz