Znalazłam opisy kilku wersji tej sałatki. Tak naprawdę wystarczą wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe, jajka ugotowane na twardo, ogórek kiszony, cebula, pieprz. Można na tym poprzestać, nawet bez jajka, przyjmując że im prościej, tym lepiej. Można też dorzucić na przykład trochę boczku wędzonego, musztardę, jabłko i kwaśną, gęstą śmietanę. Osobiście nie zachwyca mnie śmietana w podobnych sałatkach, dzisiaj ją dodałam. Musztardę da się zastąpić konserwowym ogórkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem jabłkowym itp. Boczek lub inna wędzonka doskonale się tu sprawdzają, świetnie uzupełniają smak. Nie chciałam już podnosić kaloryczności całości i tylko dlatego wędzonki nie wkroiłam. Hekele podajemy z chlebem lub na liściu dowolnej sałaty. Z podanej ilości składników otrzymamy sporo sałatki, na próbę wystarczą 1-2 płaty, a do nich trochę pozostałych dodatków.
Składniki mojej sałatki:
500 g solonych płatów śledziowych
1 cebula lp
1-3 ogórki kiszone, domowe
4-6 jajek, średnie
pieprz
dodatkowo: 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka musztardy (zmieszana francuska i sarepska), zielony koperek, 1 jabłko (małe)
Wykonanie:
Wymoczyć płaty śledziowe.
Ugotować jajka na twardo.
Pokroić wszystko w drobną kosteczkę, jabłko można zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki po pokrojeniu należy odsączyć z płynu (na sicie lub odcisnąć).
Posiekać koperek lub natkę pietruszki.
Dodać trochę śmietany i musztardy.
Dodać pieprz i tylko w razie potrzeby sól. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz