Serka nie trzeba blendować, nabierałam go z opakowania razem z zalewą. Z podanej ilości składników otrzymałam dziewięć małych placuszków. Podałam je z domowym dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki:
200 g serka wiejskiego (razem z zalewą)
80 g mąki pszennej
2 jajka, średnie
1 łyżka cukru
Cukier waniliowy, opcjonalnie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej, masło do smażenia
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać, aż masa się napuszy.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Dodać serek. Wymieszać.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem (ostrożnie, gorące dno).
Nalać na patelnię trzy małe porcje ciasta.
Smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ponownie posmarować patelnię lub wlać tylko odrobinę oleju i rozprowadzić go po całym dnie. Smażyć kolejne porcje placuszków.
Podawać ciepłe na przykład z dżemem, z cukrem, ze śmietaną, itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz