Zazwyczaj pokrojone w kostkę piersi kurczaka obsmażam na oleju z ziołami i przyprawami, a następnie po dolaniu odrobiny wody chwilę wszystko duszę. To bardzo smaczne mięso, idealne na diecie. Ponieważ jednak miałam tym razem dużą paczkę filetów, postanowiłam przygotować z nich malutkie pulpeciki, które da się bez problemów dzielić na niewielkie porcje obiadowe. Podczas formowania kulek ważyłam je po około 36-39 g. Z 1,5 kg piersi kurczaka otrzymałam 48 pulpetów. Sos w zasadzie miałam już gotowy w słoiczkach, z poprzedniego sezonu, dolałam do niego jeszcze przecier pomidorowy, też domowy. Można wykorzystać kupną passatę, którą osobiście bardzo lubię. Smaczna i ułatwia życie.
Do masy mięsnej dodałam trochę świeżej mięty, świeży szczypiorek i szczypior dymki, dwie duże cebule, czosnek, poza tym suszone: curry, oregano, bazylię, kurkumę, imbir, cynamon, paprykę wędzoną, chili Cayenne, pieprz czarny mielony, sól, odrobinę przyprawy „Warzywko”. Oprócz tego trochę bułki tartej, a w zasadzie to ususzona i zmielona bułka z domowego wypieku. Nalałam do niej nieco mleka, by ten bułczany proszek namoczyć. Dodałam też jedno jajko, bo mięso z piersi jest dość suche, a trzeba je jakoś skleić, by się nie rozpadło podczas obróbki termicznej.
Składniki:
1,5 kg filetów z piersi kurczaka
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej + trochę mleka do rozmoczenia
Świeże i suszone zioła, przyprawy
Mąka pszenna do obtaczania, ewentualnie do zagęszczenia
Olej i masło do smażenia
Śmietanka 30 %, trochę
Śmietana 18 $%, kwaśna, do zup i sosów, też trochę
Mleko do bułki tartej
Passata
Przygotowanie:
1. Zmielić mięso, cebulę i czosnek.
2. Do bułki tartej dolać trochę mleka. Po rozmieszaniu nie może to przypominać rzadkiej zupy, raczej wilgotną, dość luźną pastę.
3. Posiekać świeże zioła, przygotować mieszankę ziół przypraw suszonych. Wystarczy ich brać po ½ łyżeczki lub mniej.
4. Połączyć wszystkie składniki, wbić jajko. Wymieszać dokładnie.
5. Odważyć porcje mięsa i formować kuleczki. Każdą obtoczyć w mące pszennej.
6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem łyżki masła. Obsmażyć pulpeciki z obu stron na rumiano. Przekładać je na płaski talerz.
7. Przygotować dowolny sos. To tłuszcz, woda i dodatki smakowe. W sosie pomidorowym głównym składnikiem są oczywiście pomidory w dowolnej formie. Najprościej będzie przesmażyć cebulę, dolać przecier/ passatę, doprawić do smaku, zabielić śmietanką czy śmietaną, ewentualnie zagęścić mąką, w razie potrzeby odparować nadmiar płynu.
8. Po zagotowaniu sosu przełożyć do niego pulpeciki i dusić wszystko pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć do szklanego pojemnika, a sos zlać do dowolnego naczynia.
Pulpeciki po usmażeniu. |
Pulpeciki po wyjęciu z sosu. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz