To ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i jest wyśmienite – delikatne, puszyste, nie za słodkie, idealnie komponuje się z lodami i z kawą. Wystarczy jedno opakowanie borówek i trochę z drugiego. Z reszty można zrobić pyszny koktajl. Piekłam w blaszce o długości 36 cm (wewnętrzny otwór).
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy / aromat
8 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
Sól, szczypta
Owoce (3 duże jabłka, 2 x 300 g borówki amerykańskiej)
Wykonanie:
Z jabłek usunąć gniazda nasienne, nie wyrzucać ich. Można je zalać wodą, lekko osłodzić, dorzucić kilka goździków i zagotować. Kompot gotowy. Ćwiartki jabłek pokroić w dość cienkie plasterki.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na koniec można dodać aromat waniliowy, pomarańczowy lub inny.
Partiami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać delikatnie (niskie obroty).
Na koniec powoli dolać olej.
Dodać jabłka i wymieszać ciasto większą łyżką.
Wylać ciasto na blachę, równomiernie rozłożyć jabłka. Na powierzchnię dodać borówki, lekko je docisnąć.
Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180° C, grzanie góra – dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz