niedziela, 28 lipca 2024

Ciasto ucierane z borówką amerykańską i jabłkami

To ciasto robi się szybko, zawsze wychodzi i jest wyśmienite – delikatne, puszyste, nie za słodkie, idealnie komponuje się z lodami i z kawą. Wystarczy jedno opakowanie borówek i trochę z drugiego. Z reszty można zrobić pyszny koktajl. Piekłam w blaszce o długości 36 cm (wewnętrzny otwór).

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy / aromat
8 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
Sól, szczypta
Owoce (3 duże jabłka, 2 x 300 g borówki amerykańskiej)

Wykonanie:

Z jabłek usunąć gniazda nasienne, nie wyrzucać ich. Można je zalać wodą, lekko osłodzić, dorzucić kilka goździków i zagotować. Kompot gotowy. Ćwiartki jabłek pokroić w dość cienkie plasterki.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na koniec można dodać aromat waniliowy, pomarańczowy lub inny.

Partiami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać delikatnie (niskie obroty).

Na koniec powoli dolać olej.

Dodać jabłka i wymieszać ciasto większą łyżką.

Wylać ciasto na blachę, równomiernie rozłożyć jabłka. Na powierzchnię dodać borówki, lekko je docisnąć.

Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180° C, grzanie góra – dół.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz