niedziela, 28 lipca 2024

Cukinia smażona

Lubimy cukinię na surowo, kiszoną, marynowaną, zapiekaną na pizzy, poniższa wersja też jest ciekawa. Nam wydała się trochę zbyt tłusta, ale to smaczna propozycja, szczególnie na zimno z dodatkiem gęstego jogurtu czy śmietany. Dip zrobiłam zbyt słony, trzeba uważać, bo zioła także dają pewną słoność. W sosie widziałabym jogurt, lekkie zakwaszenie sokiem z cytryny też może się sprawdzić. Cukinię można kroić w krążki i panierować (mąka, jajko z tartym parmezanem, tarta bułka). Można też pociąć ją w słupki, panierować i smażyć we frytkownicy beztłuszczowej (bez panierki robi się wodnista).

Składniki:

2 małe cukinie
3 jajka
Mąka, bułka tarta
Żółty ser, starty
Sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża natka pietruszki, czosnek siekany, zioła prowansalskie suszone;
oliwa / olej,

Wykonanie:

Cukinie umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż w niezbyt grube plastry.

Zbyt długie plastry przekroić na pół, przełożyć do szklanego naczynia, osolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie. Nakryć pojemnik i odstawić do marynowania na 20 minut.

W tym czasie przygotować 2 pojemniki do panierowania.
1. Bułka tarta i mąka.
2. 3 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, natka pietruszki, starty żółty ser.

Płaty cukinii obtoczyć w mące z bułką.

Następnie przełożyć cukinię do masy jajeczno – serowej, nakładać ją widelcem na plasterki, wystarczy z jednej strony, bo z drugiej i tak się coś przylepi.

Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.

Przełożyć na talerz i podawać z kwaśną, gęstą śmietaną, z jogurtem, z dowolnym dipem, w którym można zanurzać kawałki cukinii.

Dip – propozycja

Posiekać natkę pietruszki. Posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę.

Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, dolać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Można ewentualnie dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz