Lubimy cukinię na surowo, kiszoną, marynowaną, zapiekaną na pizzy, poniższa wersja też jest ciekawa. Nam wydała się trochę zbyt tłusta, ale to smaczna propozycja, szczególnie na zimno z dodatkiem gęstego jogurtu czy śmietany. Dip zrobiłam zbyt słony, trzeba uważać, bo zioła także dają pewną słoność. W sosie widziałabym jogurt, lekkie zakwaszenie sokiem z cytryny też może się sprawdzić. Cukinię można kroić w krążki i panierować (mąka, jajko z tartym parmezanem, tarta bułka). Można też pociąć ją w słupki, panierować i smażyć we frytkownicy beztłuszczowej (bez panierki robi się wodnista).
Składniki:
2 małe cukinie
3 jajka
Mąka, bułka tarta
Żółty ser, starty
Sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża natka pietruszki, czosnek siekany, zioła prowansalskie suszone;
oliwa / olej,
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż w niezbyt grube plastry.
Zbyt długie plastry przekroić na pół, przełożyć do szklanego naczynia, osolić, popieprzyć, wymieszać dokładnie. Nakryć pojemnik i odstawić do marynowania na 20 minut.
W tym czasie przygotować 2 pojemniki do panierowania.
1. Bułka tarta i mąka.
2. 3 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, natka pietruszki, starty żółty ser.
Płaty cukinii obtoczyć w mące z bułką.
Następnie przełożyć cukinię do masy jajeczno – serowej, nakładać ją widelcem na plasterki, wystarczy z jednej strony, bo z drugiej i tak się coś przylepi.
Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
Przełożyć na talerz i podawać z kwaśną, gęstą śmietaną, z jogurtem, z dowolnym dipem, w którym można zanurzać kawałki cukinii.
Dip – propozycja
Posiekać natkę pietruszki. Posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę.
Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, dolać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Można ewentualnie dodać trochę soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz