To bardzo smaczna zapiekanka warzywna z niewielką domieszką mięsa. Przypomina babkę ziemniaczaną lub pasztet, można ją przygotować z tego, co akurat mamy w domu. Zamiast mięsa może być przesmażony boczek lub kiełbasa, bez mięsa też będzie smaczna. Kto chce jednak mięsa dodać więcej, to polecam upieczone / ugotowane i posiekane ćwiartki kurczaka. Pomidory suszone nie są konieczne, dodałam takie bez zalewy (suche). Nie cięłam nowej natki pietruszki, wykorzystałam pietruszkowo – czosnkowy dip, który dopiero co robiłam. Keczup na powierzchni ciasta daje na koniec ciekawy smak. Zapiekanka nie jest ścisła, ale się nie rozpada i daje się kroić. By przypominała pasztet trzeba by składniki bardziej rozdrobnić - drobniej posiekać, zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, zmielić maszynką do mięsa lub zblendować chociaż groszek (opcjonalny produkt). Moja domowa konserwa mięsna to łopatka w passacie pomidorowej (połowa słoika o pojemności 500 ml). Z cukinii i ziemniaków zapomniałam odlać wydzielający się płyn, dlatego zapiekanka jest dość wilgotna. Mogłam dodać więcej mąki, jednak jej nadmiar niekorzystnie zmienia smak, dlatego zrezygnowałam z tego rozwiązania. W sumie wilgotność nam nie przeszkadza. Jemy zapiekankę do chleba i do obiadu, zazwyczaj na zimno, ale da się ją odgrzewać.
Składniki:
4 cukinie
5 ziemniaków, większe
3-4 cebule
5-6 ząbków czosnku
1 garść pomidorów suszonych
1 puszka groszku konserwowego
½ szklanki bułki tartej
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
keczup do posmarowania
½ słoika domowej konserwy mięsnej
olej do smażenia
pieprz, sól, koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, oregano
Wykonanie:
Dwie foremki (jedna większa, druga typowa do pieczenia chleba) wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik – 180° C, grzanie góra / dół.
Otworzyć puszkę groszku.
Pokroić drobniej pomidory suszone.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Posiekać trochę świeżego koperku i natki pietruszki.
Obrać cukinie, ziemniaki, cebule, czosnek.
Ziemniaki na chwilę zalać zimną wodą.
Trzy cebule pokroić w kostkę, zeszklić je na rozgrzanym oleju. Odstawić.
Cukinię, ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki (maszynką) lub inaczej rozdrobnić. Z cukinii i ziemniaków odlać nadmiar wody.
Dodać mięso, jajka, mąki, tartą bułkę, groszek, suszone pomidory, przesmażoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, koperek, sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne), oregano. Można wykorzystać świeże zioła, bez twardych łodyżek, same listki.
Wymieszać wszystko dokładnie, przełożyć do foremek. Powierzchnię ciasta posmarować keczupem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Nie przykrywać foremek, gdyż z masy powinna w części odparować woda.
Piec 60 minut w temperaturze 180° C, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyłączyć grzanie, ale zostawić foremki w piekarniku na około 30 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie schłodzić babkę na kratce, bez foremek, na koniec włożyć ją do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz