czwartek, 8 sierpnia 2024

Chleb razowy 8 na zakwasie

Bardzo smaczny i trochę lżejszy razowiec na zakwasie. Na pierwsze wyrastanie zazwyczaj wystarczają cztery godziny, jednak ciasto nie było dostatecznie napuszone i wydłużyłam ten etap o godzinę. Przed pieczeniem zapomniałam włączyć piec i wstawiłam foremkę do zimnego piekarnika. Od tego momentu chleb piekł się 1 godzinę i 20 minut (duża foremka).

Składniki:

300 g mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000
200 g mąka żytnia typ 720 (jasna)
150 g mąka orkiszowa (Melvit, czarna torebka)
200 g zakwas, dość gęsty, gąbczasty (aktywny)
4 łyżki płatki owsiane
1 łyżka sól
600 g woda, letnia

Wykonanie:

Wymieszać w misce wszystkie składniki, najlepiej większą łyżką (małą stołową łyżką jest trudniej). Wodę dolewać partiami, ciasto nie powinno być wodniste, ma być gęste.

Miskę nakryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania na 4-5 godzin. Jeśli po tym czasie ciasto jest gładkie, nie ma choć trochę gąbczastej struktury, wydłużyć wyrastanie.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką pszenną. Tą samą mąką oprószyć powierzchnię ciasta. Nakryć foremkę folią, wstawić ją do zimnego piekarnika i włączyć żarówkę. Zostawić w piekarniku 4 godziny, to drugie wyrastanie.

Po tym czasie włączyć grzanie – 210° C, góra–dół, bez termoobiegu. Piec 1 godzinę i 20 minut. Może się zdarzyć, że na koniec bochenek nie chce wyjść z foremki, najlepiej dopiec go jeszcze około 10 minut. Powinno pomóc, chyba że gdzieś z boków chleb przywarł do ścianek, tu może się przydać płaska łopatka, taka do smażenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz