Ciasto ucierane po upieczeniu najlepiej obrócić spodem do góry, bo ciężkie i wilgotne śliwki opadają na dno, przez co dół ciasta jest mokry. Obracanie nie umniejsza walorów estetycznych wypieku, wilgoć szybko się wchłania, przed podaniem można ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. W cieście jogurtowym śliwki utrzymują się na powierzchni, po ułożeniu najlepiej je lekko docisnąć. Oba ciasta są bardzo smaczne, lekkie, wyśmienite do popołudniowej kawy w ciepły letni dzień. Robiłam te ciasta jednocześnie, starając się by nie było przerwy po utarciu jajek z cukrem. Ważna uwaga: składniki obu ciast powinny mieć pokojową temperaturę.
Do oddzielnych misek przygotowałam najpierw składniki mokre i suche ciasta jogurtowego. Połączenie tego wszystkiego zostawiłam na koniec, gdy drugie ciasto będzie już gotowe. Okazało się przy tym, że te 2-3 dodatkowe łyżki jogurtu, które dodawałam ponad 200 g to spora ilość. Zważyłam całość i jogurtu miałam dokładnie 355 g.
Następnie zrobiłam ciasto ucierane – ubiłam jajka z cukrem, dodałam mąkę z proszkiem, olej i olejek aromatyczny. Wlałam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz dopiero wymieszałam krótko trzepaczką jogurt, olej i jajka (ciasto jogurtowe) Dodałam wszystkie składniki suche – mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Całość znów krótko wymieszałam i od razu wlałam do większej foremki. U mnie sprawdza się krótkie, lekkie wymieszanie składników, niczego tu nie ucieram.
Pozostało już tylko ułożyć na ciastach połówki śliwek. Układałam je skórką do dołu, połówka obok połówki. W cieście jogurtowym tyle wystarczy, natomiast w cieście ucieranych wciskałam jeszcze śliwki w każdą wolną szczelinę, bo po prostu uwielbiamy, gdy tych śliwek jest więcej.
Foremki wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 180° C, grzanie góra / dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
Składniki ciasta jogurtowego:
350 - 355 g gęstego jogurtu naturalnego
345 - 350 g mąki pszennej (np. luksusowa)
15 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
180 g cukru (3/4 szklanki)
1 cukier waniliowy
3 jajka
do 180 ml oleju rzepakowego (maksymalnie ¾ szklanki)
opcjonalnie: olejek aromatyczny
około 500 g śliwek (waga przed pokrojeniem)
Składniki ciasta ucieranego:
1 szklanka mąki pszennej (np. luksusowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
około 650 g śliwek (waga przed pokrojeniem)
opcjonalnie olejek aromatyczny
Ze śliwkami i jabłkami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz