To ciasto jest rewelacyjne, puszyste, delikatnie słodkie, rozpływa się w ustach. W jakimś przepisie widziałam dodatek płatków owsianych (3 łyżki), myślę że mogą wiązać wilgoć przy dość soczystych owocach. Miałam twarde jabłka, ale nawet w takim przypadku ciasto wydaje się suchsze niż zwykle, bardzo puszyste i bardzo lekkie. Może to zrobiły te płatki, chociaż dodałam ich mało. Myślę, że przy trzech łyżkach płatków należy ubrać trochę mąki, wystarczy jej wtedy 335-340 g.
Składniki mokre:
350-355 g gęstego jogurtowca
¾ szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
Składniki suche:
345 g mąki pszennej (np. typ 550, 750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka płatków owsianych, zwykłe
Owoce: 2-3 jabłka, twardsze.
Wykonanie:
Jabłka pokroić w niezbyt grube cząstki, gniazda nasienne wykorzystać do ugotowania kompotu (dodać 3-4 goździki i 3 łyżki cukru na 1.5 l wody).
Foremkę (28 x 13,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik (180° C).
Przygotować pozostałe składniki ciasta. Trzepaczką (rózgą) lekko wymieszać olej, jogurt, jajka. Nie ubijać. Wymieszać składniki suche i wsypać je do mokrych. Rózgą lekko wymieszać, tylko do połączenia składników. Nie ubijać. Wlać ciasto do foremki i rozłożyć (wciskać) cząstki jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180° C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
Ciasto z brzoskwiniami. |
Ciasto ze śliwkami. |
Z winogronami i bananem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz