niedziela, 18 sierpnia 2024

Ciasto jogurtowe 3 z jabłkami

To ciasto jest rewelacyjne, puszyste, delikatnie słodkie, rozpływa się w ustach. W jakimś przepisie widziałam dodatek płatków owsianych (3 łyżki), myślę że mogą wiązać wilgoć przy dość soczystych owocach. Miałam twarde jabłka, ale nawet w takim przypadku ciasto wydaje się suchsze niż zwykle, bardzo puszyste i bardzo lekkie. Może to zrobiły te płatki, chociaż dodałam ich mało. Myślę, że przy trzech łyżkach płatków należy ubrać trochę mąki, wystarczy jej wtedy 335-340 g.

Składniki mokre:

350-355 g gęstego jogurtowca 
¾ szklanki oleju rzepakowego
3 jajka

Składniki suche:

345 g mąki pszennej (np. typ 550, 750)
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka płatków owsianych, zwykłe

Owoce: 2-3 jabłka, twardsze.

Wykonanie:

Jabłka pokroić w niezbyt grube cząstki, gniazda nasienne wykorzystać do ugotowania kompotu (dodać 3-4 goździki i 3 łyżki cukru na 1.5 l wody).

Foremkę (28 x 13,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik (180° C).

Przygotować pozostałe składniki ciasta. Trzepaczką (rózgą) lekko wymieszać olej, jogurt, jajka. Nie ubijać. Wymieszać składniki suche i wsypać je do mokrych. Rózgą lekko wymieszać, tylko do połączenia składników. Nie ubijać. Wlać ciasto do foremki i rozłożyć (wciskać) cząstki jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180° C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.






Ciasto z brzoskwiniami.


Ciasto ze śliwkami.


Z winogronami i bananem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz