wtorek, 5 listopada 2024

Pieczeń z łopatki wołowej

Postanowiłam upiec mięso w wolnowarze, gwarantującym długi czas obróbki w niskiej temperaturze. Można to zrobić także w piekarniku. 

Piękny kawałek chudego mięsa posmarowałam marynatą (resztę też wlewamy) i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wystarczy mięso związać sznurkiem, by zachowało zwarty kształt, oprószyć solą i pieprzem, ewentualnie obsmażyć dość mocno na patelni (ja nie smażyłam), a następnie włożyć do misy wolnowaru na warstwę pokrojonej cebuli. Wlewamy też całą pozostałą marynatę, nie jest tego dużo z podanych ilości składników. Dla większej rodziny marynaty robimy więcej, by zrobionego na koniec sosu wystarczyło dla wszystkich. Ustawienia wolnowaru: poziom wysoki, 6 godzin.

Mięso można marynować dłużej, nawet 3 dni, ale wymaga wtedy obracania co jakiś czas. Pod koniec pieczenia warto dolać czerwonego wina. Sos zrobimy zagęszczając wszystko śmietaną wymieszaną z mąką. A jeśli marzy się nam pieczeń na przykład na święta, to oprócz soli i pieprzu dodajemy również cynamon, imbir, kilka goździków, może trochę kardamonu i anyżu.

Pieczeń wyszła bardzo smaczna. W wolnowarze można ją piec dłużej, będzie jeszcze bardziej miękka. Natomiast sos nie do końca nam odpowiadał – był zbyt kwaskowy i trzeba go było dosłodzić cukrem. Zamiast tego najlepiej wlać słodkie czerwone wino, ewentualnie trochę miodu do marynaty. Następnym razem dam też mniej octu balsamicznego, najwyżej 1 łyżkę. Jednak przy długim marynowaniu ten ocet będzie ochraniał mięso, trzeba to mieć na uwadze. Ocet można zastąpić musztardą, jest delikatniejsza. 

Upieczony kawałek ważył 730 g, czyli ubyło 520 g. Bardzo dużo. Im mniejszy kawałek będzie pieczony, tym więcej strat. Kupiłam mięso po 45 zł za kilogram, ubytek kosztuje więc ponad 23 zł. Nie opłaca się. Może trzeba było jednak mięso obsmażyć, może wtedy straty byłyby mniejsze.  

Składniki

1250 g łopatki wołowej
2 cebule
Sól, pieprz (po 1 płaskiej łyżeczce)

Marynata:
5 łyżek octu balsamicznego
2-3 łyżki sosu sojowego (ciemny)
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku (sprasowane)
1 łyżka cebuli suszonej (opcjonalnie)
Olej do smażenia mięsa (opcjonalnie)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz