Przystawka składa się z wielu świeżych warzyw, awokado i domowego sera paneer. Sera nie jest dużo, dlatego musiałabym jeszcze dodać jakieś produkty białkowe (trochę mięsa z kurczaka czy z indyka, rybę, jajka ugotowane na twardo lub strączki, np. ciecierzycę). Wtedy sałatka wystarczy jako pełnowartościowe danie. Ser paneer, to oczywiście tylko namiastka oryginału, wszystkie sery robię bowiem wyłącznie ze sklepowego mleka butelkowanego. Do sałatki można dodać dowolny biały ser. Fenkuł czyli koper włoski ma anyżkowy smak, jest doskonały świeży i kiszony. Awokado kupiłam dojrzałe, miało brązowo-pomarańczową skórkę, pestka sama wyskoczyła podczas krojenia, kremowy miąższ w smaku wydał mi się lekko słodkawy.
Produkty:
1 sałata lodowa – odciąć od spodu zgrubiałą część, liście drzeć na mniejsze kawałki
2 papryki podłużne – usunąć nasiona, pokroić w niewielką kostkę
1 papryczka peperoni – usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kosteczkę
1 paczka szparagów zielonych – pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju
1 cukinia – obrać ze skórki, pokroić w dowolny sposób (u mnie wstążki pocięte na krótsze kawałki)
1 ogórek zielony – obrać skórkę, pokroić w dowolny sposób
awokado – dojrzałe, przekroić na pół, łyżeczką wybierać małe porcję miąższu
rzepa biała - kawałek 10 cm, pokroić w kosteczkę
fenkuł (koper włoski) – odciąć kawałek, pokroić w drobną kosteczkę
½ pęczka rzodkiewki – przekroić na pół, następnie w plasterki
1 cebula czerwona – obrać z łupin, przekroić na pół, następnie pokroić w plastry
1 cebulka dymka – przekroić na pół, następnie pokroić w plastry
szczypior z całego pęczka dymki – pokroić drobniej
1 koperek zielony – mały pęczek, drobno posiekać
sól, pieprz – do smaku
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub inny
½ szklanki dressing (olej rzepakowy tłoczony na zimno, woda, miód, ocet).
Wykonanie:
Ser – pokroić w mniejszą kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Szparagi – pokroić w mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju rzepakowym.
Oczyścić, przygotować warzywa do krojenia, pokroić je w odpowiedni sposób. Poszarpać sałatę.
Dodać miąższ awokado, koperek.
Dodać obsmażony ser i szparagi.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać dressing, maksymalnie pół szklanki, robimy go w dowolnych proporcjach (trochę oleju tłoczonego na zimno, trochę wody przegotowanej i wystudzonej, 5-8 łyżek dowolnego octu, 1-2 łyżeczki miodu). Jeśli sałatki mamy mniej, octu też wystarczy dodać tylko 2-3 łyżki.
Na koniec wymieszać wszystko i schłodzić w lodówce. Przechowywać w szklanych pojemnikach z pokrywkami.
![]() |
Wkroiłam dwie takie kostki sera. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz