sobota, 31 maja 2025

Makowiec 2 z jabłkami na kruchym spodzie

Tym razem warstwa maku  jest imponująco wysoka, blaszka miała wymiary 24 x 28 cm. Bakalie, rum, miód, jabłka – tego nie ważyłam. Przygotowałam sporo migdałów, orzechów włoskich, rodzynki, trochę śliwek suszonych, pięć średnich jabłek. Rodzynki i pokrojone śliwki zalałam rumem. Migdały zalałam wrzątkiem, po chwili dało się usunąć z nich skórki, na koniec pokroiłam je wzdłuż. Orzechy włoskie połamałam na mniejsze kawałki. Po godzinie rum odsączyłam, zmieszałam wszystkie bakalie, oprószyłam je mąką na sicie. Jabłka starłam najpóźniej, były bardzo soczyste. Cały sok z jabłek oraz rum z moczenia owoców wlałam do masy makowej. Mak kupiłam mielony, w opakowaniu po 500 g.

Makowiec jest bardzo smaczny, mało słodki, mocno bakaliowy. Początkowo był suchy, ale po dwóch dniach w lodówce (w pojemniku) ciasto zwilgotniało i jest takie, jak powinno. Myślę, że warto dodać do makowej masy trochę domowych powideł śliwkowych lub na przykład dżem z czarnej porzeczki.

Etapy pracy:

1. Przygotować bakalie.
2. Przygotować ciasto kruche, podzielić na dwie części, schłodzić 40 minut w zamrażarce. Podpiec spód.
3. Przygotować masę makową, na koniec dodać starte jabłka i pianę ubitą z 6-ciu białek.
4. Na lekko wystudzony spód nałożyć masę makową, na górę zetrzeć drugą część ciasta. Upiec.

Ciasto:

400 g mąka pszenna
250 g masło miękkie
3 żółtka
100 g cukier puder lub drobny
1 cukier waniliowy, ok. 16 g
1 łyżeczka proszek do pieczenia, płaska
Sól, szczypta

Podane składniki włożyć do misy robota, wymieszać hakiem, ewentualnie zagnieść ręką na koniec. Podzielić ciasto na dwie części (większa i trochę mniejsza). Owinąć folią spożywczą i schłodzić ciasto w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie większą część zetrzeć na dużych oczkach tarki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ten spód przez 15 minut w temperaturze 180° C (do lekkiego zrumienienia). Lekko wystudzić i nałożyć masę makową. Na górę zetrzeć drugą część ciasta. Można już piec makowiec: - 180° C / 60 minut, do suchego patyczka.

Masa makowa:

500 g mak mielony
400 g mleko gorące
100 g masło miękkie
3 żółtka
50 g kasza manna
½ olejku migdałowego
Bakalie (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, śliwki suszone)
Rum z moczenia mieszanki bakaliowej
2-3 łyżki miód płynny
5 szt. jabłka średnie
6 białek (piana)

Podgrzać mleko, wlać je do maku, dosłodzić miodem, wymieszać. Dodać masło, wetrzeć je w masę. Dodać kaszę, żółtka, przygotowane wcześniej bakalie, wlać rum, starte jabłka, pianę ubitą z białek. Wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Na mak zetrzeć drugą część ciasta.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz