sobota, 31 maja 2025

Sernik puszysty

W kąpieli wodnej piekłam po raz pierwszy. Pojawiło się jedno pęknięcie, nie widać go pod polewą. Za to powierzchnia sernika jest idealnie równa. Sernik wyrósł dość sporo, miał ładnie zaokrąglone boki, ale opadł. Czytam, że tak się zdarza. Wypiek jest mimo to wysoki, zawdzięcza to małej foremce. Ser z wiaderka firmy Piątnica jest bardzo gęsty i sztywny, taki miał być. Letni sernik obróciłam spodem do góry. Okazało się, że spód był bardzo tłusty i miękki. Albo więc następnym razem dam mniej masła, albo spód najpierw trochę podpiekę, powinien być wtedy chrupki, dopiero później nałożę masę serową. Można też zupełnie zrezygnować z masła. Po dwóch dniach spód stwardniał, chrupki nadal nie był. Dekorowałam polewą z białej czekolady, wykorzystałam inny przepis autorki sernika (aniagotuje). Z polewy nie jestem zadowolona. Smakiem zdominowała ser, jest też trochę miękka, chociaż sernik przechowywałam w lodówce. Po 3-4 dniach polewa ma konsystencję masła. Sernik wygląda bardzo ładnie, smakuje nam, warstwa sera nie jest zbyt słodka, ale puszysta jakoś szczególnie też nie jest. 

Miałam kwadratową blaszkę o boku 24 cm, zapomniałam ją wysmarować masłem i od razu wyłożyłam papierem do pieczenia. W celu odizolowania od wody blaszkę obłożyłam folią aluminiową. Lepsza będzie blaszka wytłoczona w całości, bez szczelin w rogach. Wtedy folia nie jest potrzebna. 

SKŁADNIKI:

Masa serowa:

7 szt. jajka, średnie
150 g cukier drobny
1 cukier waniliowy, 18 g
1 kg twaróg sernikowy Piątnica
1 budyń, ok. 40 g
40 g mąka pszenna (550)
200 g kwaśna śmietana 18%
100 g masło, miękkie

Spód ciasteczkowy:

200 g ciasteczka owsiane + 50 g masło

Polewa

100 g kremówka 30 % + 150 g czekolada biała

Forma: wysmarować masłem + papier na dno i boki (tortownica okrągła) + folia aluminiowa od zewnątrz.

WYKONANIE:

Spód: zmiksować na piasek ciasteczka + wlać stopione masło lub dodać miękkie – dokładnie wymieszać – masa będzie dość sypka – ubić łyżką – odstawić na bok lub do lodówki.

Masa jajeczna: 7 jajek + 150 g cukru + cukier waniliowy – ubijać na wysokich obrotach, do rozpuszczenia cukru, na koniec masa ma być puszysta i jasna.

Masa serowa: ser + budyń + mąka pszenna + kwaśna śmietana + 100 g stopionego / miękkiego masła – miksować, wolne obroty, do połączenia składników

+ do puchu jajecznego dodać masę serową (porcjami).

Po każdej porcji miksować chwilę całość, niskie obroty, na koniec delikatnie wymieszać masę szpatułką.

Forma – wylać masę na spód ciasteczkowy.

PIECZENIE:

170° C / 20 min, góra-dół, środkowy poziom lub niżej

150° C / 60-80 min – wyłączyć, nie otwierać drzwiczek przynajmniej 30 min – następnie uchylić na 10 min – otworzyć i wyjąć – wystudzić całkowicie – dekorować.

WYSTUDZONY SERNIK: Dekorować w dowolny sposób. Przechowywać w lodówce pod kloszem, 6-10° C, nawet przez tydzień, najsmaczniejszy jest 1-2 dni po upieczeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz