Gulaszu musi być dużo, dlatego objętość wypełniają jabłka, cebula i papryki. Wszystko ma wysoką wartość odżywczą, posiłek z dodatkiem wybranej kaszy na pewno każdemu wystarczy. Zamiast kaszy można podać dowolne pieczywo, najlepiej domowe, oczywiście. Zamiast wina może być cydr, soku z kapusty wystarczy pół szklanki.
Składniki:
1,8 kg - łopatka wieprzowa
4 szt. - cebula
3 szt. - jabłka
5 szt. - papryka czerwona słodka
1 szklanka - sok z kiszonej kapusty, opcjonalnie
1/3 szklanki - czerwone wino półsłodkie lub wytrawne / cydr, opcjonalnie
1 garść tymianek suszony, u mnie cytrynowy
sól, pieprz
0,5-1 l bulion (do zrobienia sosu)
3 widelce czubate - mąka wymieszana z wodą lub śmietaną (do zabielenia i zagęszczenia)
Marynata:
9 łyżek - olej rzepakowy tłoczony na zimno
3 łyżki - sos sojowy, ciemny
2 łyżki - ocet balsamiczny
3 łyżeczki czubate - musztarda sarepska
2 łyżeczki czubate - papryka słodka wędzona
½ łyżeczki - sól
2 łyżeczki - cukier
3 łyżki czubate - kminek miażdżony (lub lekko zmielony)
7 ząbków - czosnek, sprasowany
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą, nakryć miskę i odstawić na minimum 3 godziny do lodówki, można marynować całą noc.
W tym czasie umyć papryki, usunąć gniazda nasienne, przekroić wzdłuż na pół lub na ćwiartki, każdą posmarować olejem i wkładać partiami do kosza frytkownicy beztłuszczowej.
Wybrać program do smażenia frytek, ale każdorazowo skrócić czas do 10-12 minut.
Wyjąć papryki do miski, nakryć ją folią lub szczelną pokrywką i zostawić, by się papryki dobrze sparzyły.
Zdjąć z papryk skórkę. Pokroić kawałki na dowolnej wielkości kostkę.
Gdy upłyną trzy godziny do dużego garnka wlać trochę oleju, włożyć mięso i dusić je 40-60 minut na średnim ogniu. Początkowo nie mieszać, mięso nie przywrze do dna, a wydzieli się nieco mniej wody. Dopiero po około 5-10 minutach zamieszać drewnianą łyżką, powtarzać mieszanie co jakiś czas.
Później wsypać pokrojoną cebulę. Wymieszać i dusić pod przykryciem.
Po chwili dodać paprykę pokrojoną w sporą kostkę. Wymieszać, dusić.
Jabłka ze skórkami zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać do mięsa. Wymieszać, dusić.
Opcjonalnie dolać sok z kiszonej kapusty. Wymieszać, dusić.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać suszony tymianek, można też dodać majeranek. Zioła rozetrzeć w dłoniach. Opcjonalnie dolać wino, tylko trochę. Wymieszać i dusić na małym ogniu do niepełnej miękkości mięsa. Zanim gulasz wystygnie, mięso zdąży zmięknąć.
Dolać bulion, tyle, by było z czego zrobić sos, i by nam tego sosu wystarczyło dla wszystkich. Wymieszać, zagotować. Sos można także zrobić oddzielnie.
Na koniec zagęścić / zabielić poprzez dodanie mąki wymieszanej z wodą lub śmietaną. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz