To bardzo smaczne racuchy, łatwe i szybkie do przygotowania, Plastry jabłka najwygodniej chwytać dwoma widelcami, maczać je w gęstym cieście z każdej strony i gdy tylko trochę ocieknie, kłaść na rozgrzany olej. Przyrumienione krążki obracamy, znów czekamy chwilę i już można je odkładać na talerz. Ciasta czasem wystarczy tak akurat, innym razem trochę go zostanie, zależy ile mamy jabłek. Resztkę ciasta można nalewać do patelni małymi porcjami i smażyć z obu stron, racuszki bez nadzienia są równie smaczne. Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
2 jabłka, duże
1,5 szklanki mąka
sól, szczypta
2-3 łyżki cukier, opcjonalnie
16 g cukier waniliowy
½ łyżeczki proszek do pieczenia
½ szklanki mleko
½ szklanki woda gazowana
1 jajko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z dwóch dużych jabłek specjalnym nożem wyciąć środek (gniazda nasienne). Pokroić owoce w plastry. Zbyt cienkie mogą się połamać, zbyt grube nie usmażą się dokładnie.
Wymieszać suche składniki.
Wlać płyny. Wymieszać.
Wbić jajko. Wymieszać.
Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, dolać odrobinę wody.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Tyle, by jabłka nie leżały na dnie, wystarczy naprawdę niewiele.
Plastry nabierać widelcem, przytrzymać drugim, zamoczyć w cieście z obu stron i od razu przekładać na rozgrzany tłuszcz. Ciasta na jabłku nie powinno być ani za dużo, ani za mało. Jeśli nie chce zupełnie spływać, dolać trochę wody.
Smażyć każdą stronę do przyrumienienia.
Układać krążki na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Racuchy dobrze się odgrzewają w mikrofalówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz