Ta zwyczajna, trochę kombinowana zupa okazała się bardzo smaczna. Do przygotowania bulionu wykorzystałam kupne kostki drobiowe. Staram się je dodawać rzadko, ale gdy nie mam pod ręką nic innego, nie marudzę. Serwatka nie jest konieczna, miałam ją po prostu i żal było wylać. Śmietana lub jogurt wystarczająco zakwaszą zupę. Najciekawszym dodatkiem jest suszony estragon, mało kto go używa w kuchni, a wyjątkowo dobrze się komponuje z pozostałymi składnikami.
Składniki:
10 cm białej części pora
1 marchew, większa
2 ziemniaki, średnie
2 cukinie, średnie
1 szklanka serwatki (opcjonalnie)
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 l bulionu
opcjonalnie: 1 szklanka serwatki, 2 kostki drobiowe
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka estragonu, płaska
olej rzepakowy do smażenia
śmietana z mąką do zabielenia zupy
Przygotowanie:
Do garnka wlać litr zimnej wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostki drobiowe. Zagotować i trzymać około 15-20 minut na małym ogniu.
W tym czasie obrać warzywa. Pokroić marchew, por, cebulę, ziemniaki, cukinie, posiekać świeży koperek.
Najpierw do garnka dolać bulion. Następnie wrzucić marchew, jest najtwardsza i powinna się dłużej gotować. Kroić pozostałe warzywa i dodawać je po kolei, w tym posiekany koperek.
Obrane cukinie przekroić na pół lub na cztery części i odcinać niezbyt grube plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć cukinie, do zrumienienia.
Na koniec oprószyć je solą, pieprzem i roztartym w dłoniach estragonem. Wymieszać.
Przełożyć cukinie do garnka z zupą.
Trochę mąki rozmieszać ze śmietaną, dolać około pół szklanki gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka z potrawą. Mieszać do połączenia składników. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz