Wersja smażona TUTAJ była smaczna, ale dla nas tego tłuszczu okazało się za dużo. Stąd wykorzystanie elektrycznego grilla. Na rozgrzaną płytę lejemy przez lejek przygotowane ciasto. Kształty mogą być dowolne, warto jednak uwzględnić konieczność odwrócenia całości. Im dłuższe paski, im bardziej kształt skomplikowany, tym trudniej przewrócić to wszystko na drugą stronę. Deser jest smaczny na sucho, dodatki nie są konieczne. Samo ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pieczone racuchy TUTAJ. Tam dodałam kefir (jogurt, zsiadłe mleko), tu słodkie mleko pól na pół z wodą gazowaną. Dzisiejsze lane ciasto jest bardziej słodkie, ale to każdy robi według własnych smaków czy potrzeb. Ciasto bez dodatku cukru i bez proszku do pieczenia nadaje się do zagęszczenia zup (kluseczki kładzione TUTAJ).
Składniki na ilość widoczną na zdjęciu poniżej:
1 jajko (lub 2 malutkie)
1/8 szklanki cukru
cukier waniliowy (wanilinowy, dałam całe opakowanie)
1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie luksusowa)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody, najlepiej gazowanej
2 łyżki oleju (do ciasta)
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i soli. Wlać mleko, wodę i olej. Dokładnie wymieszać składniki. Nalewać przez lejek (otwór o średnicy około 1 cm) na rozgrzaną płytę (suchą patelnię). Piec z obu stron. Ciasto piecze się bardzo szybko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz